Att arbeta vid bildskärm
Vi tillbringar allt mer tid framför bildskärmar både på arbetet och i privatlivet. Viss dominans finns inom tjänstemannasektorn, men bildskärmar är vanliga i alla branscher och för de allra flesta yrkesgrupper.
I statistiken över arbetssjukdomar vid bildskärmsarbete är besvär i nacke, axlar och armar mest förekommande. Det handlar till exempel om begrepp som ”musarm” och ”gamnacke”. Andra vanliga besvär är huvudvärk, ljuskänslighet samt sveda och gruskänsla i ögonen. Bildskärmsarbete kan ibland även upplevas som psykiskt påfrestande och bidra till stressrelaterade problem.
Synergonomi och belysning
Bildskärmsarbete kräver god synergonomi och väl avvägd belysning. Lokalen bör vara ljus med bra allmänbelysning och dagsljus. Takbelysningen ska vara flimmerfri, avbländad och bör helst ge uppåt- och nedåtriktat ljus för jämn ljusfördelning. Justerbar platsbelysning kan också behövas.
Om fönster finns bör bildskärmen placeras med sidan mot detta, det vill säga inte rakt mot eller från fönstret. Det ska helst gå att reglera ljusinsläppet.
Synavståndet beror på bildskärmens storlek, men en rekommendation är 55–90 cm. Placeringen ska vara så att man kan arbeta med blicken lätt nedåtriktad. Bildskärmen ska vara fri från flimmer och reflexer, och ha tydliga tecken med tillräcklig kontrast.
Syn och belysning i arbetslivet
Faktabok om synen, ljuset och den påverkan det har på vårt arbete. Läs om synen, ljuset, arbetsobjektet, synens samspel med den omgivande miljön och samspelet mellan seende och arbetsställningar.
Tryckt bok eller pdf
Belastning och rörelse
Kroppen är inte skapad för att sitta eller stå stilla längre perioder. För att slippa få obehag och värk av låsta arbetsställningar bör bildskärmsarbete präglas av rörelse och variation. Stol och bord bör till exempel vara justerbara för att kunna ändra arbetsställning.
Avlastning för händer och underarmar undviker spänningar i axlar, nacke och rygg. Styrdon (datormus) ska röras inom axelbredd och underarmsavstånd för att minska belastningen. En bra tumregel är att ta mikropauser i bildskärmsarbetet för att röra på kroppen och vila ögonen.
Bärbar dator
När bildskärmen sitter ihop med tangentbordet är möjligheterna att anpassa arbetsställning och arbetssätt begränsade. Därmed bör dessa datorer enbart användas kort och tillfälligt. Vid längre användning rekommenderas ett separat tangentbord.
Arbetsgivarens ansvar
Det är arbetsgivarens ansvar att se till att den som normalt arbetar framför bildskärm mer än en timme per arbetsdag genomgår regelbundna synundersökningar. Arbetsgivaren bekostar synundersökningen och även särskilda glasögon för bildskärmsarbete om sådana behövs.
Checklistor
Prevents checklistor är en bra hjälp för att undersöka arbetsmiljön. De kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Svara på frågorna, bedöm riskerna, skriv in eventuella åtgärder och följ upp. Sedan har du en skriftlig riskbedömning och handlingsplan.