Bild: Mostphotos
Naturligt med vårtrötthet
Publicerat 19 april 2016
Lider du av vårtrötthet? Håll ut, det är naturligt och kan förebyggas. Sannolikt är du känslig för hur vårljuset påverkat dina hormoner, signalsubstanser och dygnsrytmen i din kropp.
Som de biologiska varelser vi är påverkas vi både fysiskt och psykiskt av årstidernas ljus och mörker. Att känna sig nedstämd på hösten när ljuset försvinner och dagarna blir kortare, är inget ovanligt. Men att känna sig deppig och trött på våren, när ljuset är tillbaka, är inte det konstigt? Nej, inte alls, enligt psykiatern Baba Pendse. Han har forskat om årstidsbundna depressioner och vet vilken betydelse dygnsrytmen har för vårt mående.
– Allt beror på vår inbyggda 24-timmars klocka. Den styr hormoner och signalsubstanser i hjärnan och gör att vår dygnsrytm fungerar bra. Men när dygnsrytmen inte fungerar, som vid jetlag eller årstidsförändringar, blir vissa mer påverkade än andra, säger han.
Det som händer vid årstidförändringar är att hormonhalter och halter av vissa signalsubstanser förändras. Förändringarna kan påverka både vår sömn och vårt psykiska mående. När det blir ljusare sjunker det nattliga hormonet melatonin, samtidigt som stresshormonet kortisol och signalsubstansen serotonin ökar. Resultatet blir att vi får mer energi, samtidigt som vi kan känna oss både trötta och nedstämda. Vilket beror på att kroppen reagerar snabbare än knoppen.
– De ämnen som styr vårt psykiska mående hänger inte alltid med och det kan ta tid för hjärnan att komma ikapp och tro på kroppens ökade aktivitet. Men det är viktigt att säga att det för de allra flesta människor handlar om ganska beskedliga förändringar.
Men för den som tycker att årstidernas växlingar är problematiska, finns hjälp att få. Ett enkelt sätt är att vara ute i naturen och följa naturens rytm. Är vi ute i dagsljus även under vinterhalvåret kan årstidsövergångarna mildras, och vårens ljus blir inte en chock. Ett annat tips är att äta, sova och motionera regelbundet, se till att hålla sin dygnsrytm och gå och lägga sig senast vid midnatt. Även ljusterapi och antidepressiv medicin kan ha bra effekt, enligt Baba Pendse.
– För många kan det räcka med några dagars ljusbehandling, för att sedan må bra resten av året. Jag brukar faktiskt också uppmuntra patienter som har det besvärligt att lägga om sina semestervanor. Kanske spela golf i stället för att gå på nattklubb, säger han.
Carin Hedström
Mer om Må bra
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Skogspromenader på kontoret
Kontor • Virtuell skogsdoft, fågelkvitter och mjukt ljus – allt utan att lämna kontoret. Alecta Fastigheter satsar på att skapa en känsla av natur inomhus.
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.