Bild: Istockphoto
Slöa dig friskare
Publicerat 23 februari 2016
Trötthet, störd sömn och utbrändhet är folksjukdomar. Stressen har blivit vår största fiende. Men lika viktigt som att stressen ökat är att vår återhämtning blivit sämre. Många av oss får helt enkelt inte tillräckligt med vila.
Lite stress ska väl en människa tåla? Ja, det är sant, men det är när stressperioden blir för lång och återhämtningen på fritid och nätter inte blir tillräckligt bra som det går åt skogen.
– Bara man fixar återhämtningen klarar man höga nivåer av stress. Regelbunden återhämtning är viktig, och allra viktigast är sömnen, säger Arne Lowden, forskare på Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.
Hur har det blivit så här? Varför är vi dåliga på att vila helt plötsligt?
Arne Lowden pekar på det nya arbetslivet som en orsak, och de tekniska landvinningar som gjort mångas arbete mer flexibelt.
– Vi tar lättare, och oftare, med oss jobbet hem numera, det är enkelt att kolla mejlen och fortsätta med jobbet på kvällen. Det där gör det helt klart svårare för oss att slappna av tillräckligt för att få en bra sömn.
Och sömnen är alltså den allra viktigaste vägen till återhämtning vi har. En god natts sömn ger oss normalt den återhämtning som krävs efter en tuff arbetsdag.
– Vi har i dag ett tudelat arbetsliv, säger Arne Lowden. Ohälsan bland kvinnor är högre, mycket beroende på att flera kvinnodominerande yrken, som inom vården, är en grogrund till ohälsa. Vi vet att det är lätt att känna otillräcklighet i yrken som bygger på kontakt med andra människor, som inom vård och skola. Barnmorskor, sjuksköterskor. Lärare.
– Män är nog traditionellt bättre på att koppla ifrån, att tillåta sig att koppla av, skulle man kunna säga. ”Det är en viktig match på tv”, typ. Det är fortfarande kvinnorna som oftast är de som fixar matsäcken till barnen.
Undersökningar visar att kvinnors stresshormoner stiger när de kommer hem, medan männens sjunker.
Stress aktiverar stresshormoner i kroppen, adrenalin, noradrenalin och kortisol. Detta är normalt och hormonerna utsöndras för att påverka olika viktiga funktioner i kroppen. Funktioner som gör att vi kan vara alerta, att vi kan agera, prestera och reagera. Men om stresshormonerna är förhöjda en längre tid utan att gå ner vid vila ger det negativa stressymptom.
De vanligaste symptomen på för mycket stress är huvudvärk, magproblem, sömnproblem, glömska och irritation. Förhöjt blodtryck kan också vara ett symptom på stress. Höga halter av kortisol försvagar immunförsvaret, som innebär att du lättare drabbas av virus och bakterieangrepp. Om man inte får tillräcklig återhämtning kan man drabbas av ihållande trötthet, vilket kan leda till utmattning.
Återhämtning handlar om nedvarvning och att stänga av den energimobilisering som kännetecknar stress.
– All återhämtning är viktig. Vi behöver koppla bort jobbet under korta perioder under arbetsdagen för att sänka stressnivån, och vi behöver helger och semestrar. Allt spelar in. Och motion. Det har visat sig att motion är förvånansvärt bra för återhämtningen, det bräcker det mesta. Men det är ändå sömnen som är viktigast.
Det är lättare sagt än gjort, stressens allra första symptom är för många just svårigheter att sova.
Arne Lowden pekar på några saker som är viktiga för att vi ska få en bättre sömn. Att undvika att ta med jobbet hem är ju en, som sagt. Men en annan sak, som många kanske inte tänker på, är datorerna, läsplattorna och de smarta telefoner som många sitter klistrade vid under stor del av kvällen. Till och med i sängen.
– De här apparaterna sänder ut ett blått ljus som hämmar vår melatoninnivå, och det gör att vi får svårt att sova. Tv är faktiskt mycket bättre, den står på längre avstånd. Eller en bok förstås. Eller kanske en gammaldags skogs-tv – en brasa.
Tre exempel på bra vila
Slöa
Att titta på tv, bläddra i en tidning, läsa en spännande bok eller bara hänga i soffan är aktiviteter som många ser ner på, men forskarna anser i dag att detta är mycket viktigt för återhämtningen. På Stressforskningsinstitutets hemsida står bland annat: ”I många fall framstår ’att göra ingenting’ som en optimal strategi efter mentalt belastande arbete. ’Slöhet’ måste nog i dag ses som något fullt legitimt.” Så det enkla receptet lyder: Slöa mer!
Motionera
Att röra på sig är väldigt viktigt för återhämtningen. Så länge vi inte pratar om ren elitidrott ger motion dig mer energi, inte mindre. Att röra på sig triggar igång processer i kroppen som du mår bra av, och som motverkar de negativa processer som stressen startar.
Var social
Umgås helt enkelt. Det här är en viktig del av en bra fritid – och ett bra arbetsliv. Att ha trevligt med sina vänner skapar en bra återhämtning som skapar energi i stället för att ta. Skratt är medicin.
Anders Kretz
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.