![](/globalassets/arbetsliv/bildarkiv/2017/mars/restaurang.jpg?width=980&quality=95)
Bild: Pixabay
Kvinnor långtidssjukskrivna dubbelt så ofta
Publicerat 8 mars 2017
Det finns stora skillnader mellan könen när det gäller långtidssjukskrivningar. Det gäller även kvinnor och män som har samma yrke visar statistik från AFA Försäkring.
– Vi kan se att i vissa yrken är kvinnor långvarigt sjukskrivna nästan tre gånger så ofta som män. Detta gäller för exempelvis restaurang- och storköksarbete, barnskötare och fridsledare med flera. Även bland brevbärare och tidningsdistributörer kan man se denna skillnad, säger Andreas Ek, analytiker på AFA Försäkring i en kommentar.
En förklaring till att kvinnor är mer sjukskrivna än män även inom samma yrkesgrupp kan vara att kvinnor och män utför olika typer av arbete på samma arbetsplats.
Minst skillnad i antal sjukskrivningsdagar har anställda inom bygg- och anläggningsarbete, fastighetsskötsel och renhållningsarbete. Men även här är kvinnor långvarigt sjukskrivna drygt 20 procent oftare än män.
Om man ser till samtliga yrkesgrupper som är försäkrade hos AFA Försäkring är skillnaden i sjukskrivningsdagar mellan könen mycket stort. Kvinnor är sjukskrivna drygt 80 procent oftare än män, konstaterar Andreas Ek.
I dag överlämnar Arbetsmiljöverket en rapport till regeringen som sammanfattar en sex år lång satsning på kvinnors arbetsmiljö. En slutsats i rapporten är att skillanden mellan kvinnor och män när det gäller sjukskrivningar inte har biologiska orsaker. Anledningen till att kvinnor är mer sjukskrivna än män även inom samma yrke beror på att de utför olika arbetsuppgifter och att fördelningen av resurser ser olika ut.
Ladda ner Arbetsmiljöverkets rapport:
Om statistiken
Siffrorna avser sjukskrivningsdagar längre än 90 dagar per 1 000 sysselsatta år 2014. AFA Försäkring försäkrar fyra miljoner anställda inom den privata sektorn samt inom kommuner och landsting. Försäkringarna gäller bland annat vid sjukdom och arbetsskada.
![bild på Marianne Zetterblom](/globalassets/arbetsliv/bildarkiv/2016/maj/marianne_600x400.jpg?width=90&mode=crop&heightratio=1&quality=80)
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sjukfrånvaro
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.
-
Perfektionism får oss att prestera sämre
Psykisk hälsa • Andelen unga som ställer orimligt höga krav på sig själva har ökat de senaste 10–20 åren, visar psykologisk forskning. Den som lider av perfektionism riskerar både att bli utbränd och att prestera sämre på jobbet.
-
"All arbetstidsförkortning måste finansieras"
Arbetstid • Sextimmarsdagar, fyradagarsveckor eller längre semester? Arbetstidsförkortning är på allas läppar just nu. Men förutsättningarna ser väldigt olika ut inom olika branscher.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Skogspromenader på kontoret
Kontor • Virtuell skogsdoft, fågelkvitter och mjukt ljus – allt utan att lämna kontoret. Alecta Fastigheter satsar på att skapa en känsla av natur inomhus.
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.