Hög stress bland djurskötare
Publicerat 31 mars 2016
Åtta av tio djurskötare uppger att deras arbetsbelastning är hög eller mycket hög. Tre fjärdedelar anser att det har funnits problem med arbetsmiljön på deras arbetsplats under det senaste året. Det visar en rapport från fackförbundet Naturvetarna.
Stress och hög arbetsbelastning är ett problem bland landets djurskötare enligt en arbetsmiljöenkät som Naturvetarna gjort. Främst berör detta veterinärer, djurskötare och djurvårdare som arbetar på djursjukhus dit privatpersoner kommer med sjuka eller skadade husdjur. Drygt 60 procent av de som svarat på enkäten uppger att de ofta arbetar övertid.
– Den allvarligaste konsekvensen av detta är att många djurskötare inte orkar jobba heltid fast de egentligen vill. Det är mycket oroväckande, säger Ivar de la Cruz, ordförande för Naturvetarna.
En förklaring till den höga arbetsbelastningen är enligt Ivar de la Cruz att det utbildas för få djurskötare. En annan är en otydlig rollfördelning och bristande ledarskap.
– Det finn ingen tydlig organisationskultur och ledarskapet är inte tillräckligt utvecklat. Samarbetet med de fackliga organisationerna på arbetsplatsen fungerar heller inte alltid. Om rollerna och arbetsfördelningen blir tydligare kan stressen minska, säger Ivar de la Cruz.
Totalt skickades enkäten ut till 1 500 djurskötare och av dessa svarade 870 personer.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Stress
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.