Unga förbereds dåligt för arbetslivet
Publicerat 28 november 2016
Rekryteringsbehovet hos små och medelstora företag är stort, men det är svårt att hitta rätt egenskaper hos de arbetssökande. En anledning är att unga inte är förberedda på kraven i arbetslivet. Det är slutsatsen i en rapport från organisationen Företagarna.
Fyra av tio företag uppger att de behöver rekrytera personal under det kommande året och knappt hälften av företagen har rekryterat de senaste två åren. Men av de som har rekryterat är det bara 50 procent som hittat den kompetens de sökt. Det visar Företagarnas enkätrapport "Det är attityden dumbom" där 5 000 företagare djupintervjuats.
Två anledningar till att det är svårt att hitta rätt personal är att de arbetssökande inte har rätt kompetens eller rätt egenskaper för jobbet. Och där är inte teoretisk utbildning den enda lösningen, anser Företagarnas vd Günther Mårder.
– Skolan borde ta de icke-kognitiva färdigheterna på större allvar. Unga som söker jobb verkar inte alltid medvetna om vilka krav som ställs och vilka egenskaper som värderas i arbetslivet, säger Günther Mårder i en kommentar.
Företagen efterfrågar personer som är självgående, ansvarstagande, noggranna och har rätt attityd. Enligt rapporten är det svårt att hitta sökande som uppfyller de grundläggande kraven på arbetsmoral som att komma i tid, dyka upp varje dag och hugga i där det behövs.
Störst är rekryteringsbehovet i tillverkningsindustrin och byggindustrin där strax över hälften av företagen anger att de har behov av ny personal. Men efterfrågan är också relativt stor på personer utan arbetslivserfarenhet, inom exempelvis handeln och besöksnäringen.
– För arbetssökare kan resultatet vara hoppingivande. För den som är engagerad och beredd att anstränga sig finns det gott om lediga jobb, säger Günther Mårder.
Ladda ner rapporten "Det är attityden dumbom".
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Unga
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.
-
Allt fler företag gör alkoholtester
Alkohol och droger • Alkoholkonsumtionen ökar bland äldre arbetstagare, enligt företagshälsan Avonova. De ser också en trend där allt fler arbetsgivare väljer att alkoholtesta sina anställda.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.