Hoppa till huvudinnehållet
Möten

Kontoret inte på väg att dö

Kontoret behövs även i framtidens digitaliserade arbetsliv som en plats för möten och kreativitet. Det är en av slutsatserna i en rapport där drygt 1 000 kontorsanställda fått ge sin syn på framtidens arbetsplatser.

Konsult- och analysföretaget Kairosfuture har via en webbenkät med 1 028 kontorsarbetare över hela landet samt fokusgrupper försökt ta reda på hur morgondagens arbetsplats kommer att se ut. En slutsats i rapporten är att kontoret och det fysiska skrivbordet inte är på väg att försvinna.

Foto: Kairosfuture

– Rent tekniskt behöver vi inte kontoret längre. Produktion kan ske var som helst. Men för att komma på vad vi ska producera, för att bli innovativa och kreativa, behöver vi träffas, sa Ulf Boman på Kairosfuture när han presenterade rapporten "Framtidens digitaliserade arbete och kontor".

Trots att det skrivs och talas mycket om aktivitetsbaserade kontor, där de anställda inte har egna platser utan väljer plats utifrån arbetsuppgift, var det endast fyra procent av de som deltog i enkäten som satt i ett sådant kontor. Vanligast är fortfarande kontorslandskapet samt eget rum. Men av de företag som funderar på att göra om kontoret är det många som tänker sig ett aktivitetsbaserat kontor.

Ulf Boman poängterar vikten av att göra ett grundligt förarbete innan man börjar fundera på kontorsutformningen. Det gäller att fundera över hur man vill jobba framöver. För att lyckas måste medarbetarna involveras och vara med i hela processen.

– Alla kan skaffa ett snyggt kontor men det blir inte bra om man inte förstår att man även måste förändra sina arbetsmetoder. Ny teknik och design gör inte en organisation modern. Det ger bara dyra inköpskostnader.

I rapporten myntar Kairosfuture begreppet "kreffektivitet"- en arbetsplats som är kreativ, effektiv och engagerande. En sådan arbetsplats kräver bra digitala verktyg och arbetssätt, en miljö som främjar kreativitet och chefer som satsar på utveckling, enligt rapportförfattarna.

– Den tid där chefer pekar med hela handen är förbi. Det funkar inte i den komplexa problemlösningens tid. Chefens roll är inte att kontrollera utan att se till att kommunikationen är öppen och att anställda med specialistkompetens får komma till tals.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Möten

Senaste om Mer om arbetsmiljö