Ny app mäter armbelastning
Publicerat 22 mars 2016
Nu finns en app som mäter vilken belastning det innebär att arbeta med lyfta armar. Appen är ett hjälpmedel för till exempel ergonomer och sjukgymnaster som gör riskbedömningar av olika arbetsmetoder.
Alla som någon gång målat ett tak vet hur det känns att jobba med armarna ovanför huvudet. Och det är väl känt att långvarigt och upprepat arbete med lyfta armar kan orsaka problem med nacke och axlar. Men det har hittills varit svårt att bedöma den belastning som arbete med lyfta armar medför. Nu har forskare på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm och Karolinska institutet, utvecklat en app för att råda bot på problemet. Appen, Ergo Arm Meter, laddas ned till en iPhone som fästs i ett sportarmband på överarmen. Appen använder telefonens sensorer som mäter rörelse och vinklar.
– Appen visar hur mycket du lyft din arm, i vilken vinkel och hur länge. Den är enkel att använda och du får resultat direkt, säger Liyun Yang, forskare i ergonomi på KTH som utvecklat appen.
Målgruppen för appen har hittills varit ergonomer och sjukgymnaster som kan använda verktyget för att hjälpa sina klienter. Appen kan också användas i utbildningar för att jämföra och utvärdera olika arbetsmetoder och tekniker. Även om forskarna inte vet hur många som använder den så vet de att den har laddats ned över 400 gånger.
– Anställda själva, skyddsombud och företagshälsovård kan använda den men jag tror inte att så många anställda känner till och använder den idag eftersom appen ännu inte innehåller några rekommendationer för vad som är acceptabla belastningsnivåer, säger Liyun Yang.
Men nu pågår arbete med en ny version – som även ska innehålla rekommendationer och data om risknivåer för belastning. Med det hoppas Liyun Yang att appen blir användbar även för personer som har jobb som innebär belastning för axlar och skuldror, som till exempel frisörer och personer i olika hantverksyrken.
– Den nya versionen ska tydligare visa om olika arbetssätt har hög eller låg risk för belastningsskador, så att det blir lättare för personen själv att göra justeringar i sin arbetsteknik, säger hon.
Om appen
Ergo Arm Meter är utvecklad av doktoranden Liyun Yang på KTH tillsammans med Mikael Forsman vid Karolinska Institutet. Appen är gratis att ladda ner från Appstore.
Carin Hedström
Mer om Ergonomi
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Musarm – så förebygger du
Ergonomi • Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
-
Så ska arbetsmiljön bli mer hjärnvänlig
Arbetsmiljöarbete • Hur har hjärnan det på jobbet? En grupp forskare ska ta reda på vilka åtgärder som faktiskt funkar för att arbetsmiljön ska passa våra hjärnor.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.