Hoppa till huvudinnehållet

Byggnader i Sverige är betydligt bättre rustade för att klara av kyla än värme.

Bild: Istock

Klimatförändringar

Arbetsgivare bättre rustade för värmeböljor

Enligt många prognoser väntas denna sommar bli lika varm som sommaren 2018. Men denna gång är arbetsplatserna bättre rustade att hantera värme, enligt Fredrik Haux, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Porträtt Fredrik Haux Arbetsmiljöverket
Fredrik Haux, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

– Sommaren 2018 upplevde jag att många blev tagna på sängen av värmeböljan som bara pågick med uppåt 30 grader i en och en halv månad. Då tänkte nog många att detta kommer att gå över, men jag tror att vi lärde oss ganska mycket. Generellt upplever jag att det finns en större medvetenhet om temperaturfrågor på arbetsplatsen – både när det gäller värme och kyla, säger Fredrik Haux som har arbetat med värmefrågor i 15 års tid både på Folkhälsomyndigheten och nu på Arbetsmiljöverket.

Den vanligaste fråga som kommer till Arbetsmiljöverket handlar om hur varmt det får vara på jobbet. Där finns ingen skarp gräns, men om temperaturen överstiger 26 grader inomhus över en veckas tid måste arbetsgivaren se över vad man kan förbättra.

– Det är arbetsgivaren som är ansvarig och som ska göra en riskbedömning. Där gäller det att ligga steget före och ha beredskap för att det kan bli väldigt varmt. För som det ser ut nu är det inget undantag med höga temperaturer på sommaren utan det börjar bli ett normalläge. Då är det viktigt att ha de lokaler och den kunskap som krävs, säger han.

Byggnader i Sverige är betydligt bättre rustade för att klara av kyla än värme. Men enligt Fredrik Haux ska Boverket se över hur lokaler och bostäder ska kunna klara värme bättre i framtiden. Men även om man inte kan förändra lokalernas förutsättningar så mycket finns det en hel del man kan göra för att skydda sig mot värme.

– Förhindra i den mån det går att sol kommer in genom fönstren genom att använda markiser eller persienner. Kör ventilationen nattetid för att kyla ner byggnaden och vädra på skuggsidan. Det är också bra att placera ut bordsfläktar, dricka mycket och inte vara ute i solen i onödan.

När det gäller arbete utomhus är det viktigt att placera ut solskydd. På en förskolegård kan det vara en presenning eller segel som man hänger över en del av gården för att ge skugga. På ett bygge kanske man kan organisera arbetet så att man inte jobbar ute under dygnets allra varmaste timmar.

TIPS

Så undviker du värmestress

  • Lyssna på kroppen När kroppstemperaturen ökar till 38 grader börjar vi automatiskt göra saker långsammare. Det är ett sätt för kroppen att anpassa sig till värmen. Då är det viktigt att lyssna på de signalerna och inte låta andra faktorer styra arbetstempot.
  • Organisera om arbetet Försök om möjligt att inte arbeta utomhus under dygnets allra varmaste timmar. Se till att det går att ta täta pauser för att dricka och kyla ner sig.
  • Kyl ner Händer och fötter fångar snabbt upp kyla. Ett tips kan vara att lägga verktyg i en kyllåda. I personalrum är det bra att ha ett vattenbad där man kan stoppa ner armar och fötter.
  • Skärma av Placera ut solskärmar och tarpar på ute-arbetsplatsen. Inomhus gäller det att använda persienner och markiser för att hålla solljuset ute.
  • Drick mycket Drick regelbundet och ofta, redan innan du känner dig törstig.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Klimatförändringar

Senaste om Tips och råd