Kemiska risker
Kom igång med en säker hanteringen av kemikalier på din arbetsplats! Här hittar du checklistor, böcker och webbsidorna Kemiguiden som hjälper dig att få koll på de kemiska riskerna.
Kemiguiden
Kemiguiden är webbsidor som ger dig kunskap om hur du förbättrar säkerheten och minskar de kemiska hälsoriskerna på din arbetsplats. Du får också veta vilka krav som gäller i arbetet med kemiska ämnen.
Kostnadsfri
Asbest
Även om asbest är förbjudet finns risk att komma i kontakt med det vid arbeten i äldre byggnader. Här finns filmer, en checklista och annat informationsmaterial som hjälp för att förebygga kontakt med asbest på jobbet.
Diisocyanater
Här finns en kostnadsfri skrift med fakta och goda råd, och frågeformulär för att ta reda på om det finns risk för att det förekommer diisocyanater på arbetsplatsen.
Frågeformulär - Arbetar ni med isocyanater?
Nanopartiklar
Här finns en folder om nanopartiklar och hälsorisker i arbetet, med beskrivning av vilka risker som kan finnas och hur man hanterar dem.
Skärvätskor
Skärvätska används för att kyla, smörja och transportera bort spån som bildas vid skärande metallbearbetning. Här finns en folder och checklista om hur du undviker hälsoproblem vid arbete med skärvätskor.
Allergier
Här har vi samlat checklistor för att undersöka risker kopplade till olika kemiska ämnen. Genom att åtgärda risker kan ni minska risken för besvär som beror på allergier och överkänslighet.
Kemiska hälsorisker
Boken ger dig kunskap om riskbedömning och säker hantering av kemiska ämnen och produktgrupper. Finns även som kostnadsfri pdf.
Tryckt eller pdf
Checklistor
Prevents checklistor är en bra hjälp för att undersöka arbetsmiljön. De kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Här har vi samlat checklistor för dig som hanterar kemikalier.
Beräkna kemikalieexponering
Här finns ett webbverktyg för att beräkna kemikalieexponering. Det hjälper dit att identifiera kemiska risker, få tips på åtgärder och få hjälp att följa lagkraven. Systemet är internationellt accepterat och inkluderat i EU:s kemikalielagstiftning och EU-OSHA.
Till webbverktyget Stoffenmanager (engelska)