Artiklar om 2016
53 artiklar
-
Kortare arbetstid gav bättre sömn
Sömn • Att förkorta sin arbetstid med en fjärdedel leder till bättre sömn och minskad stress. Det visar en studie från Stressforskningsinstitutet.
-
Ny studie om spelmissbruk
Psykisk hälsa • Spelmissbruk yttrar sig ofta på samma sätt som andra typer av missbruk. Som chef och kollega gäller det att vara uppmärksam på tidiga signaler. Det visar en ny avhandling om spelmissbruk.
-
VR-teknik kan revolutionera arbetslivet
Verktyg och produkter • Träna på hjärtoperationer, bota höjdskräck eller lasta timmer – användningsområdena för årets julklapp, VR-glasögonen, är många. Och de kommer bara att bli fler, menar Daniel Sjölie, forskare i informationsteknologi vid Göteborgs universitet.
-
Nätverk lösningen för småföretag
Arbetsmiljöarbete • Om små företag bildar nätverk och får stöd i arbetsmiljöarbetet är det mycket större chans att de får fart på arbetsmiljöarbetet. Det visar ny forskning.
-
Grön diesel också skadligt
Kemikalier • Avgaser från så kallad grön diesel är minst lika skadligt för lungor, hjärta och blodkärl som avgaser från oljebaserad diesel, visar ny forskning. Yrkesförare och andra som arbetar nära dieseldrivna maskiner är utsatta.
-
Anställda i kontaktyrken riskerar ohälsa
Sjukfrånvaro • Anställda i kontaktyrken löper större risk att bli sjukskrivna och drabbas av utbrändhet. Men att arbeta med människor ger också en känsla av meningsfullhet, och om förutsättningarna var bättre skulle det kanske inte behöva se ut så. Det säger masterstudenten Vanda Aronsson som vunnit priset Utmärkt arbetsmiljöuppsats.
-
Svårt att berätta om dold funktionsnedsättning
Diskriminering • Har man skyldighet att berätta på jobbet att man har en dold funktionsnedsättning? Att vara öppen och berätta kan ge negativa konsekvenser, visar forskning.
-
Mängder av mikroorganismer vid sophantering
Allergier • Uppemot 50 000 bakterier och nästan lika många svampsporer per kubikmeter luft. Så stora mängder mikroorganismer utsätts renhållningsarbetare för under en arbetsdag. Det visar en dansk forskningsstudie.
-
Smart manick mäter hälsofarliga vibrationer
Vibrationer • Smartvib heter en liten manick som tillsammans med en app gör det enkelt att mäta vibrationer. Utrustningen kan användas för riskbedömning av arbeten där man använder verktyg, maskiner eller fordon som vibrerar.
-
Bra för hälsan att jobba länge
Äldre • Att fortsätta arbeta högt upp i åldrarna är bra för hälsan och hög ålder behöver inte vara ett hinder för att fortsätta jobba. Det konstaterar en forskargrupp som på uppdrag av Arbetsmiljöverket gjort en kunskapssammanställning om äldre i arbetslivet.
-
Mer ljud receptet mot störande ljud
Buller • Kollegernas prat stör ofta dem som arbetar i öppna kontor. Nu försöker forskare skapa individuella ljudbubblor, där man ska kunna arbeta ostört och ändå ha kontakt med andra.
-
Stor skillnad i arbetstid mellan olika länder
Arbetstid • Amerikaner jobbar ungefär 25 procent mer än européer, enligt en ny studie. Det motsvarar en timme per arbetsdag. Men det finns ingen omedelbar koppling mellan långa arbetsdagar och ökad produktivitet.
-
Forskningsbidrag ska förbättra tillsynen
Arbetsmiljöarbete • Arbetsmiljöverket har beviljat 12 miljoner kronor i bidrag till fyra forskningsprojekt. Ett av dem handlar om arbetsmiljö och hälsa på företag med mindre än tio anställda där fokus ligger på etnicitet och könsskillnader.
-
Arbetsmiljösatsning lönar sig
Arbetsmiljöarbete • Genomtänkta satsningar på arbetsmiljön är även ekonomiskt lönsamma. Det visar ett danskt forskningsprojekt som undersökt vad som karakteriserar en lyckad arbetsmiljösatsning.
-
Nya mätmetoder ska minska belastningsskador
Ergonomi • Snart kan du som skyddsombud använda tekniska mätmetoder som ger svart på vitt om ett arbetsmoment är skadligt för kroppen eller inte. En grupp forskare i Lund har nämligen har tagit fram riktvärden som tydligt visar när det finns risk för en belastningsskada.
-
Sex vid personlig assistans tabu
Arbetsklimat • Kan personer med funktionsnedsättning få hjälp av sina personliga assistenter för att ha sex? Forskaren Julia Bahner konstaterar att reglerna är oklara och frågan fortfarande är tabu.
-
Arbetsklimatet påverkar kreativiteten
Innovationer • Medarbetarnas idéer är ofta betydelsefulla för att förbättra och utveckla en verksamhet. Men rädsla för att göra fel, bli bedömd negativt av andra och osäkerhet på den egna förmågan hämmar kreativiteten, visar en ny avhandling.
-
Vibrationsskador helt i onödan
Vibrationer • Att ta fram bättre maskiner som inte vibrerar på sådant sätt att de skadar människor. Det är syftet med ett projekt där både maskintillverkare och användare ingår.
-
Vibrationsskador vanligaste arbetssjukdomen
Vibrationer • Vibrationsskador har blivit den vanligaste orsaken till arbetssjukdom enligt statistik från AFA Försäkring. De som drabbas får ofta lära sig leva med livslång smärta.
-
Jobbet kan ge artros
Ergonomi • Den som lyfter tungt eller står mycket i jobbet löper större risk att drabbas av ledsjukdomen artros. Det visar en ny kunskapssammanställning av sambandet mellan arbetsmiljö och artrosbesvär.