Bild: Josefin Klöfvermark
Anställda i kontaktyrken riskerar ohälsa
Publicerat 17 november 2016
Anställda i kontaktyrken löper större risk att bli sjukskrivna och drabbas av utbrändhet. Men att arbeta med människor ger också en känsla av meningsfullhet, och om förutsättningarna var bättre skulle det kanske inte behöva se ut så. Det säger masterstudenten Vanda Aronsson som vunnit priset Utmärkt arbetsmiljöuppsats.
Vanda Aronsson, forskningsassistent vid Centre for Health Equity Studies vid Stockholms universitet, har tagit hjälp av en befolkningsstudie där cirka 18 000 personer ingår, för att undersöka skillnader i hälsa mellan anställda i kontaktyrken och andra anställda. Resultatet visar att riskerna för utbrändhet och sjukfrånvaro är större bland de anställda i kontaktyrken. Riskerna för kvinnor är större än för män.
När det gäller utbrändhet kan skillnaderna förklaras av bakgrundsfaktorer som kön, ålder och utbildning. Men när det gäller sjukfrånvaro är risken fortfarande större för personer i kontaktyrken.
– Sämre psykosocial arbetsmiljö är en av orsakerna till att anställda i kontaktyrken har högre sjukfrånvaro, säger Vanda Aronsson.
Exempel på det är hög press, låg belöning, lågt socialt stöd och organisatorisk orättvisa, enligt Vanda Aronsson.
– Det kan vara att beslut fattas över ens huvud och man har liten kontroll över sin arbetstid, säger hon.
Vanda Aronsson är ändå hoppfull att det kan bli bättre om man gör organisatoriska förändringar i offentlig sektor. En sådan kan vara att låta de anställda få större inflytande över hur deras arbetsscheman läggs.
– Att jobba med människor innebär ju i grunden något positivt. Om man får bättre förutsättningar för att göra sitt jobb finns det inget som säger att man skulle ha sämre hälsa generellt.
Priset Utmärkt arbetsmiljöuppsats delas ut av AFA Försäkring och Prevent. Vanda Aronsson delar priset med Frida Pommer och Camilla Larsson vid Lunds tekniska högskola. Deras uppsats handlar om arbetsmiljöplanens betydelse för säkerheten på byggarbetsplatser.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sjukfrånvaro
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.
-
Perfektionism får oss att prestera sämre
Psykisk hälsa • Andelen unga som ställer orimligt höga krav på sig själva har ökat de senaste 10–20 åren, visar psykologisk forskning. Den som lider av perfektionism riskerar både att bli utbränd och att prestera sämre på jobbet.
-
"All arbetstidsförkortning måste finansieras"
Arbetstid • Sextimmarsdagar, fyradagarsveckor eller längre semester? Arbetstidsförkortning är på allas läppar just nu. Men förutsättningarna ser väldigt olika ut inom olika branscher.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.