Bild: istockphoto
Begravd i papper
Publicerat 23 maj 2016
Administrationen inom offentlig sektor ökar och läkare, sjuksköterskor och lärare lägger allt mer arbetstid på att skriva rapporter och leverera kontrolluppgifter. Det visar ny forskning från AFA Försäkring.
Projektet "Begravd i papper" har undersökt hur administrationssamhället påverkar arbetsmiljön. Resultatet finns beskrivet dels i bok och nu även i en slutrapport till AFA Försäkring.
– Vi har varit intresserade av att studera hur det administrativa arbetet förändrats i offentlig sektor och har gått igenom studier inom framför allt sjukvård och skola. Vi har även gjort egna studier inom psykiatrisk öppenvård och på vårdcentraler, säger Anders Ivarsson Westberg, forskare på Södertörns högskola.
Resultatet från forskningsprojektet visar att administration upptar allt mer av de anställdas arbetstid, jämfört med hur det till exempel såg ut i början av 1990-talet. Och enligt forskarna har det administrativa arbetet både professionaliserats och amatöriserats. Professionaliseringen har att göra med ökade krav på styrning, kontroll och uppföljning, där controllers, strateger och kommunikatörer blir kravställare. Amatöriseringen handlar om den vardagsnära administrationen, som tidigare gjordes av sekreterare och assistenter, men som i dag görs av läkarna, lärarna och sjuksköterskorna själva.
– Det administrativa arbetet tränger undan kärnverksamheten, och blir en källa till stress. Man upplever sig ha mindre tid för det som är ens egentliga jobb. Man tycker inte att man hinner med.
Enligt Anders Ivarsson Westberg är förändringen i det administrativa arbetet ett samhällsproblem, och inte bara begränsat till offentlig sektor. Han efterlyser nya synsätt på organisationer och effektivitet.
– Vi skulle allvarligt behöva fundera över hur vi vill ha det för det är uppenbart att man ägnar mycket tid åt arbete som kan vara ganska tomt till sitt innehåll, och man kan verkligen ifrågasätta om det bidrar till bättre sjukvård och skola.
Och initiativ har tagits, bland annat via civilministern som gett uppdraget till Statskontoret att utreda hur administrationen för kommuner och landsting ska kunna minska.
– För hur kommer det sig att resultaten i offentlig sektor inte har förbättrats i många områden, som i skolan och kriminalvården. Kanske finns det en koppling till att vi gör fel saker, att vi administrerar mer än undervisar barnen, säger han.
Administration
Definition av begreppet administration i projektet: All insamling, skapande, bearbetning av information.
Boken Administrationssamhället, 2014, Anders Forsell och Anders Ivarsson Westerberg, Studentlitteratur.
Carin Hedström
Mer om Stress
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.