Buller går vidare till foster i magen
Publicerat 5 februari 2016
För den som är gravid och arbetar i bullriga miljöer är det extra viktigt att arbetsgivaren gör en riskbedömning. Ny forskning visar att vissa typer av buller kan orsaka hörselskador för det ofödda barnet.
Tidigare har man antagit att fostret varit väl skyddat från yttre ljud under sin tid i magen. Nu visar ny forskning att om kvinnan arbetar i en bullrig miljö leds framförallt det lågfrekventa bullret vidare till fostret, vilket ökar risken för hörselskador.
– Arbetsmiljöverkets rekommendation som säger att gravida inte ska utsättas för buller över 80 dBA följs tyvärr inte alltid. Upptäckten om att buller kan skada fostret visar att det är angeläget att de följs, säger Jenny Selander forskare vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.
Eftersom ljudvågorna rör sig över en glidande skala där det lågfrekventa ljudet når in till fostret bör arbetsgivaren göra en bullermätning i samband med riskbedömning av den gravida medarbetarens arbetssituation.
Vissa yrken och arbetsmiljöer är mer utsatta för lågfrekventa ljud. Det kan till exempel gälla de som arbetar inom tung industri eller som musiker i en orkestrar. Arbetsmarknaden har också förändrats under åren och allt fler kvinnor i barnafödande ålder arbetar idag inom yrken som tidigare var klart mansdominerade och där man tidigare inte behövde tänka på eventuella risker vid graviditet.varen göra en bullermätning i samband med riskbedömning av den gravida medarbetarens arbetssituation.
– Det är viktigt att tänka på att utvärdera varje arbetsplats individuellt. Man måste komma ihåg att det finns flera faktorer som avgör om en kvinna kan jobba vidare som vanligt eller behöver omplaceras under graviditeten, säger Jenny Selander.
om studien
Studien omfattar 1,4 miljoner barn födda i Sverige mellan 1986 och 2008. Uppgifter om kvinnans yrke, och arbete hämtades från Socialstyrelsens medicinska födelseregister och från register vid Statistiska centralbyrån och Försäkringskassan. Uppgifter om yrke användes för att koda exponeringen för buller under graviditeten i tre klasser, lågt buller (<75dBA), medelhögt (<75-84dBA) samt högt (>85 dBA). Uppgifter om påverkan på hörsel hämtade från Socialstyrelsens patientregister som visar diagnoser satta vid specialistutredninger.
Ingrid Samuelsson
ingrid.samuelsson@prevent.seMer om Buller
-
Ljudbubblor skapar arbetsro på kontoret
Buller • Martin Ljungdahl Eriksson, forskare på Högskolan i Väst, har tagit fram en stol med högtalare som skapar en ljudbubbla där användaren själv kan välja sin ljudmiljö.
-
Äldre mer utsatta för bullerskador
Buller • Buller är den tredje vanligaste orsaken till arbetssjukdomar, enligt statistik från Afa Försäkring. Äldre löper större risk än yngre att drabbas.
-
Därför bör inte kontoret vara knäpptyst
Kontor • Är dagens kontorslandskap för tysta? Det anser ljuddesignern Alexander Kassberg. När det är knäpptyst blir vi lättare störda av ljud runtomkring och det blir svårare att koncentrera sig.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.