Kortare arbetstid gav bättre sömn
Publicerat 22 december 2016
Att förkorta sin arbetstid med en fjärdedel leder till bättre sömn och minskad stress. Det visar en studie från Stressforskningsinstitutet.
Redan vid en 25-procentig minskning av arbetstiden förbättras sömnen och den upplevda stressen. Det visar en studien som Helena Schiller, doktorand vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, har gjort. De positiva effekterna av arbetstidsförkortningen verkar också bestå under en längre period. Studien pågick under 18 månader.
– Vi har utgått från antagandet att brist på tid för återhämtning kan orsaka utmattning och störd sömn. Och nu har vi med denna studie kunnat visa att den tid man frigör med en arbetstidsförkortning kan påverka detta i en positiv riktning, säger Helena Schiller i en kommentar.
I studien har 33 arbetsplatser infört arbetstidsförkortning med bibehållen lön för nära 600 medarbetare, och i urvalsgruppen har såväl upplevd stress som trötthet minskat, samtidigt som sömnlängden ökat med drygt 20 minuter under arbetsdagar.
– Visst är det så att arbetstidsförkortning med bibehållen lön innebär ökade kostnader för arbetsgivaren, men den minskade stressen och tröttheten innebär också minskade problem och skador på arbetsplatsen, och kan därmed minska kostnaderna över tid, inte minst i form av minskade sjukskrivningskostnader, säger Helena Schiller.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Environment and Health.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sömn
-
Trötthet och låg energi vanligare bland kvinnor
Må bra • Tre av tio anställda upplever brist på energi och trötthet efter arbetsdagen på en nivå som gör att de inte orkar göra saker på fritiden. Unga och kvinnor är mest drabbade, visar en ny undersökning.
-
"Jag försöker få ljus varje dag"
Så gjorde vi • Vad ska man tänka på för att må så bra som möjligt när man jobbar natt? Arbetsliv bad tre nattjobbare och en sömnexpert om tips.
-
Att snooza kan göra dig piggare
Sömn • Att snooza har länge påståtts vara negativt för sömnen och göra hjärnan svårstartad. Nu visar forskning från Stockholms universitet att det kan vara precis tvärtom.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.