Bild: iStockphoto
Krävande jobb skyddar mot Alzheimer
Publicerat 15 januari 2016
Lång utbildning, komplexa arbetsuppgifter och chefsuppdrag. Det är tre faktorer som halverar risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det visar en studie från Örebro universitet.
Lars-Gunnar Gunnarsson, professor i neurologi och specialist i arbets- och miljömedicin har tillsammans med Lennart Bodin, professor i statistik vid Örebro universitet gått igenom ett stort antal studier om sambandet mellan faktorer i arbetsmiljön och risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Resultatet visar att risken att drabbas minskas i proportion till hur mycket hjärnan används i arbetslivet. Personer med lång utbildning, komplexa arbetsuppgifter och arbetsledande ställning löper en halverad risk att insjukna.
– Den allra tuffaste utmaningen för hjärnan är att ha många sociala kontakter och nätverk. Det innebär att den skyddande effekten inte är lika stor för den som bara sitter framför datorn med svåra uppgifter men saknar sociala kontakter. Den högsta skyddsfaktorn får man om man dessutom jobbar med människor, sa Lars-Gunnar Gunnarsson när han presenterade studien vid ett seminarium arrangerat av AFA Försäkring.
Att ha Alzheimer i den nära släkten är en faktor som ökar risken att drabbas. Exakt hur stor betydelse den genetiska kopplingen har vet inte forskarna men enligt Lars-Gunnar Gunnarsson kan den vägas upp av skyddsfaktorer som lång utbildning och komplicerade arbetsuppgifter.
– Men om man har nära släktingar som insjuknat i Alzheimer före 65 års ålder väger de genetiska faktorerna tyngre, sa han.
Andra faktorer i arbetsmiljön som kan öka risken för att drabbas av Alzheimer är att man i arbetet hanterar mycket kemikalier eller att man utsätts för starka elektromagnetiska fält.
När det gäller den egna hälsan visar studien att motion och medelhavskost har en skyddande effekt. Medelhavskost innebär att man äter fleromättade fetter istället för mättade samt att man äter mycket grönsaker. Den som röker löper ökad risk att drabbas.
Om Alzheimer
Drygt hälften av alla demenssjukdomar orsakas av Alzheimers sjukdom. Andra vanliga orsaker till demens är kärlsjukdom eller trauma, till exempel en skallskada som man fått i en arbetsolycka. I västvärlden lider cirka 7 procent av befolkningen av Alzheimer. I åldersgruppen 90 + är det 20 procent som har Alzheimers.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Må bra
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.