
Bild: iStockphoto
Krävande jobb skyddar mot Alzheimer
Publicerat 15 januari 2016
Lång utbildning, komplexa arbetsuppgifter och chefsuppdrag. Det är tre faktorer som halverar risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det visar en studie från Örebro universitet.
Lars-Gunnar Gunnarsson, professor i neurologi och specialist i arbets- och miljömedicin har tillsammans med Lennart Bodin, professor i statistik vid Örebro universitet gått igenom ett stort antal studier om sambandet mellan faktorer i arbetsmiljön och risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Resultatet visar att risken att drabbas minskas i proportion till hur mycket hjärnan används i arbetslivet. Personer med lång utbildning, komplexa arbetsuppgifter och arbetsledande ställning löper en halverad risk att insjukna.
– Den allra tuffaste utmaningen för hjärnan är att ha många sociala kontakter och nätverk. Det innebär att den skyddande effekten inte är lika stor för den som bara sitter framför datorn med svåra uppgifter men saknar sociala kontakter. Den högsta skyddsfaktorn får man om man dessutom jobbar med människor, sa Lars-Gunnar Gunnarsson när han presenterade studien vid ett seminarium arrangerat av AFA Försäkring.
Att ha Alzheimer i den nära släkten är en faktor som ökar risken att drabbas. Exakt hur stor betydelse den genetiska kopplingen har vet inte forskarna men enligt Lars-Gunnar Gunnarsson kan den vägas upp av skyddsfaktorer som lång utbildning och komplicerade arbetsuppgifter.
– Men om man har nära släktingar som insjuknat i Alzheimer före 65 års ålder väger de genetiska faktorerna tyngre, sa han.
Andra faktorer i arbetsmiljön som kan öka risken för att drabbas av Alzheimer är att man i arbetet hanterar mycket kemikalier eller att man utsätts för starka elektromagnetiska fält.
När det gäller den egna hälsan visar studien att motion och medelhavskost har en skyddande effekt. Medelhavskost innebär att man äter fleromättade fetter istället för mättade samt att man äter mycket grönsaker. Den som röker löper ökad risk att drabbas.
Om Alzheimer
Drygt hälften av alla demenssjukdomar orsakas av Alzheimers sjukdom. Andra vanliga orsaker till demens är kärlsjukdom eller trauma, till exempel en skallskada som man fått i en arbetsolycka. I västvärlden lider cirka 7 procent av befolkningen av Alzheimer. I åldersgruppen 90 + är det 20 procent som har Alzheimers.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.
-
Chefer får lära sig strategier för återhämtning
Återhämtning • Återhämtning under och mellan arbetspassen minskar stressen och förbättrar sömnen enligt en studie av sjuksköterskor. Nu ska forskarna gå vidare och hjälpa första linjens chefer i vården att stärka sina möjligheter till återhämtning.