Mobbning dubblerar självmordsrisken
Publicerat 26 maj 2016
Personer som har utsatts för mobbning på arbetsplatsen löper dubbelt så stor risk att drabbas av självmordstankar än andra. Värst är det för anställda som utsatts för fysiskt våld eller raseriutbrott. Det visar en undersökning från Norge.
Att bli mobbad på jobbet har mycket negativ inverkan på den psykiska hälsan. Sedan tidigare är det känt att det kan leda till depression, psykosomatiska problem samt posttraumatisk stress.
En undersökning från det norska arbetsmiljöinstitutet STAMI samt universitetet i Bergen, visar att självmordsrisken fördubblas för de som utsatts. I studien beskrivs tre olika typer av mobbning på jobbet. Den arbetsrelaterade handlar om att ge en person en orimlig arbetsbörda eller att kontrollera någon obefogat mycket. Personrelaterad mobbning handlar om att kritisera någons utseende eller vanor. Den sista typen är fysiskt kränkande mobbning såsom fysiska övergrepp, utskällningar och plötsliga raseriutbrott.
Alla tre typer ökar risken för självmordstankar upp till två år efter att en person varit utsatt. Men det var den fysiskt kränkande mobbningen som visade sig ge djupast spår. Hela fem år efter att en person utsatts för det fanns självmordstankar kvar, enligt studien.
– Undersökningen visar att mobbning på arbetsplatsen är en klar riskfaktor för självmordstankar och det bör man tänka på i arbetet mot självmord, säger forskaren Morten Birkeland Nielsen i en kommentar.
Om studien
Totalt har 1 846 anställda i olika branscher svarat på om de känt sig mobbade på jobbet samt om de haft självmordstankar. 19 procent av deltagarna har upplevt mobbning som rör den egna arbetsinsatsen. 8 procent har upplevt personrelaterad mobbning och 2 procent har utsatts för fysisk kränkande mobbning.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Mobbning
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.