Hoppa till huvudinnehållet

Till vänster Youbot från Tyskland, till höger Nao från Frankrike. Tillsammans kan de både kommunicera och samarbeta.

Bild: Peter Larsson

Innovationer

Robotar lär sig samarbeta

Forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har under tre år arbetat med att få robotar att samarbeta. Det har resulterat i en teknik som gör att robotar kan kommunicera med varandra

När vi tänker på robotar i industrin ser vi kanske en maskin framför oss som gör ett och samma arbetsmoment vid ett löpande band. Men nu har forskare vid KTH utvecklat ett tekniskt system som gör att robotar kan samarbeta med varandra. De kommunicerar genom gester och genom att peka på saker.

Det finns flera fördelar med att lära robotar kommunicera, anser Dimos Dimarogonas, forskare vid KTH som varit med i projektet.Foto: Marcus Marcetic

– Den viktigaste anledningen är att fler robotar än en mer effektivt och snabbare kan utföra en uppgift. Sedan är det förstås så att två eller fler robotar kan klara av en uppgift som endast en robot helt enkelt inte fixar, exempelvis tunga lyft där ett objekt ska bäras en sträcka. Detta möjliggör att fler robotar i realtid kan ansluta sig för att lösa en uppgift under resans gång, baserat på vad som händer, säger han i en kommentar.

Robotar som kan samarbeta blir mer lika människor. De klarar av att stå inför olika valmöjligheter och fatta ett beslut.

 

FAKTA

Om projektet

Så kallad "Multi-robot coordination", att koordinera multipla robotar och få dem att samarbeta samt kommunicera, är ett populärt forskningsämne. Inom ramen för Reconfig, ett forskningsprojekt på EU-nivå, jobbar forskarna specifikt med att kombinera kort- och långsiktig robotinteraktion med så väl snabba beslut som mer långsiktiga planer och strategier över tid. Projektet startade 2013 och slutförs nu.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Innovationer

Senaste om Forskning