Sammanhängande nattarbete bäst
Publicerat 20 april 2016
För att kunna sova ordentligt dagtid behöver den som jobbar natt fler än tre nattpass i följd. Kroppen behöver mer tid än man tidigare trott för att ställa om dygnsrytmen visar en dansk studie. En annan aktuell studie visar att kvinnor klarar av skiftarbete sämre än män.
Forskare vid Köpenhamns universitet och Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljo har gått igenom 18 vetenskapliga studier om nattarbete för att ta reda på hur kroppens biologiska klocka reagerar på nattarbete. I studierna fanns data kring hur nattarbete påverkar stresshormonet kortisol, sömnhormonet melatonin samt hjärtrytmen. Variationer i hjärtrytm kan användas för att avgöra hur aktivt eller avslappnat nervsystemet är. Merparten av studierna visade att 2-3 nattpass i sträck inte räcker för att kroppen ska ställa om sig. Det kan i sin tur göra det svårt att få ordentligt med sömn och återhämtning dagtid.
– När man bara jobbar ett par nattpass på raken hinner inte kroppen anpassa dygnsrytmen så att kroppens funktioner ändrar sig efter att man sover på dagen och är vaken på natten, säger Marie Aarrebo Jensen vid Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljo, som skrivit en avhandling om nattarbete och vilka skiftscheman som fungerar bäst.
Enligt en annan ny studie från University of Surrey i Storbritannien, som SVT rapporterar om, påverkas kvinnor starkare än män när deras dygnsrytm rubbas. I studien placerades 16 män och 18 kvinnor i en miljö utan naturligt ljus och mörker. Deltagarna förändrade sin dygnsrytm för att simulera skiftarbete. De fick sova färre timmar än normalt och ställa om sitt dygn från ett vanligt 24-timmarsdygn till ett 28-timmarsdygn. Under sin vakna tid fick deltagarna göra olika tester. De fick göra ett antal kognitiva tester samt svara på hur sömniga de kände sig och hur deras humör var.
Resultatet visade att effekterna av den rubbade dygnsrytmen var betydligt starkare hos kvinnor. Kvinnornas kognitiva förmåga var mer nedsatt under de tidiga morgontimmarna, vilket i verkliga livet motsvarar de sista timmarna på ett nattskift.
– Vi kan för första gången visa att män och kvinnor påverkas olika av en rubbning av dygnsrytmen. En första bedömning utifrån de här resultaten pekar på att kvinnor kan vara mer påverkade av nattskiftsarbete än män, säger doktor Nayantara Santhi från universitetet.
Skift- och nattarbete
Forskning visar att skift- och nattarbete kan vara skadligt för kroppen och leda till allt från magbesvär och sömnsvårigheter till hjärt- och kärlsjukdomar och bröstcancer. En studie som Stressforskningsinstitutet gjorde 2012 där ca 2 000 personer ingick, visade att litet inflytande över arbetstiden, kort framförhållning i skiftschemat och kort dygnsvila upplevs som mest problematiskt av de som jobbar skift. Många nattarbetare uppgav också att de ville ha så lång sammanhängande ledighet mellan perioder av natt- respektive dagarbete.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetstid
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Planera smartare i höst
Arbetstid • Hösten är ett perfekt tillfälle för att skapa bättre vanor. Effektivitetsexperten Petra Brask tipsar om hur man kan planera smartare och få tid och ork över till annat än jobb.
-
Det säger forskningen om arbetstidsförkortning
Arbetstid • Kortare arbetsvecka med bibehållen lön är drömmen för många. Och forskning inom området visar att den upplevda hälsan förbättras vid arbetstidsförkortning. Däremot påverkas inte den faktiska hälsan eller sjuktalen till det bättre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.