Bild: iStockphoto
Smarta kameror varnar för risker på byggen
Publicerat 10 maj 2016
Forskare vid Örebro universitet har utvecklat ett nytt kamerasystem som på egen hand kan upptäcka och varna för risker på byggarbetsplatser. Den nya tekniken bedöms ha mycket goda möjligheter till att förbättra säkerheten i miljöer där stora maskiner rör sig tillsammans med människor.
I dag finns det kamerasystem som levererar bildinformation till förarna av stora maskiner, men eftersom systemen är passiva måste föraren hela tiden titta på displayen för att upptäcka olika typer av faror.
Rafael Mosberger är forskare vid Örebro universitet och har tagit fram en lösning som bygger på en aktiv teknik där kamerasystemet är anpassat så att det varnar först när en viss typ av varselkläder dyker upp i bild. Det har visat sig vara en tillförlitlig metod som fungerar även under svåra siktförhållanden och mörker.
– Något förenklat bygger vår teknik på en kameramodul som sänder ut infrarött ljus och sedan mäter reflektionerna på omgivningen. Systemet är kalibrerat så att det reagerar på just den typen av reflexer som sitter på varselkläder, säger han och tillägger att ambitionen är att tekniken ska komma ut på marknaden redan nästa år.
Rafael Mosberger tror att det finns stor potential för tekniken och i framtiden skulle den mycket väl kunna användas i de självgående maskiner som sannolikt kommer att introduceras på marknaden. Fördelen med att låta kamerorna reagera på just varselkläder är att man på så sätt kan eliminera falsklarm från till exempel reflektorer från andra arbetsfordon.
– Man skulle kunna utrusta arbetsfordon som till exempel hjullastare, gaffeltruckar eller gruvmaskiner med en eller flera kameror som sedan är kopplade till hytten så att de varnar föraren med ljud- eller ljussignaler om fordonet kommer för nära en person, säger Rafael Mosberger.
En annan fördel med tekniken är att modulerna inte behöver bli speciellt dyra vilket gör att även mindre aktörer kommer att ha råd att köpa in systemen.
Peter Fredriksson
Mer om Innovationer
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Svenskar minst oroliga över AI
AI • Svenskar tillsammans med nederländare är minst oroliga över att AI ska ta över jobben. Det visar en ny, global undersökning.
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Att innovationer är resultatet av samarbete har blivit allt vanligare under 2000-talet. Samma trend syns även på andra områden. Det visar en ny studie från Patent- och registreringsverket, PRV.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.