Bild: Istockphoto
Stress kan ge röstproblem
Publicerat 19 augusti 2016
Stress och bakgrundsbuller kan påverka rösten negativt, har logopedstudenterna Daniel Hagfeldt och Katarina Svensson visat i sin magisteruppsats. Nyligen fick de organisationen Röstforums pris för den.
Lärare, telefonförsäljare och präster och andra som använder rösten mycket i arbetet ligger i riskzonen för att få röstproblem. Att bli hes eller tappa rösten är inget ovanligt.
I sitt examensarbete inom logopedutbildningen vid Karolinska institutet undersökte Daniel Hagfeldt och Katarina Svensson sambandet mellan stress, störande bakgrundsbuller och röststörning.
Studien omfattar en grupp på 19 kvinnor med röstproblem. Hälften av dem hade det som kallas stämbandsknottror, en ganska allvarlig röststörning som leder till heshet och som måste behandlas för att man ska bli bra. Den andra hälften hade så kallad fonasteni. Det innebär att rösten blir trött och ansträngd utan att något onormalt syns på stämbanden. Kvinnorna som hade röststörningar jämfördes med en lika stor kontrollgrupp av friska kvinnor.
– Det vi såg var att det finns en koppling mellan stress och stämbandsknottror, säger Daniel Hagfeldt. Patienter som utvecklade stämbandsknottror skattade också i allmänhet högt på bakgrundsbuller, vilket visar att de är känsliga för buller i arbetsmiljön.
Det varierar ju hur individer upplever bakgrundsbuller, fortsätter han.
– Musik på arbetsplatsen, till exempel i affärer som säljer kläder, uppfattas olika av olika personer. Vissa kan blir mycket störda av det som andra inte alls påverkas av.
Kvinnor som grupp har högre risk att drabbas av vissa röststörningar.
– Kvinnors stämband slår ihop oftare än mäns. Det kan innebära högre slitage om man använder rösten ofta och på ett ogynnsamt sätt.
För patienterna med fonasteni såg Daniel Hagfeldt och Katarina Svensson inte samma koppling till stress och bakgrundsbuller.
Studien ger inte svar på vad som är orsak och verkan. Det skulle kunna vara så stressen bidrar till att vissa kvinnor utvecklar en röststörning. Men det kan också vara så att de blir stressade för att de har problem med rösten, vilket medför komplikationer i arbetet.
– Det vi ser är antydningar, men man ska inte dra för stora växlar på dem. De kan fungera som avstamp för vidare forskning säger Daniel Hagfeldt.
Priset på 5 000 kronor delades ut vid Röstforums riksstämma i våras.
Margareta Edling
Mer om Stress
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.