Vibrationsskador vanligaste arbetssjukdomen
Publicerat 12 september 2016
Vibrationsskador har blivit den vanligaste orsaken till arbetssjukdom enligt statistik från AFA Försäkring. De som drabbas får ofta lära sig leva med livslång smärta.
Vibrationsskador utgör cirka 36 procent av alla godkända arbetssjukdomar enligt AFA:s statistik.
– Tidigare var buller den största diagnosen till arbetssjukdom, men den minskar. Istället är det vibrationsskador som har ökat de senaste åren. Antalet anmälningar ökar också, sa Anna Weigelt, gruppchef för analysavdelningen på AFA Försäkring, på ett halvdagsseminarium om handöverförda vibrationsskador.
Merparten av de som drabbas är män och de arbetar inom industrin, bygg- och anläggning eller med metallhantverk. Skador förekommer även bland tandvårdspersonal. Snittåldern för att söka hjälp ligger mellan 47-49 år men ofta har besvären uppstått betydligt tidigare, kanske redan i 30-årsåldern.
På seminariet presenterades en ny kunskapsöversikt från Umeå universitet om handöverförda vibrationer. I kunskapsöversikten har forskarna Thor Nilsson och Lage Burström gått igenom de vetenskapliga studier som finns kring sambandet mellan handöverförda vibrationer och risken att drabbas av vita fingrar eller Raynauds fenomen, neurosensoriska skador samt karpaltunnelsyndrom. Deras studie visar att den som jobbar med vibrerande, handhållna verktyg löper sju gånger så hög risk att drabbas av vita fingrar samt neurosensoriska skador jämfört med övriga arbetstagare. Risken att drabbas av karpaltunnelsyndrom (en förträngning i handleden) är tre gånger så hög.
Vibrationer mäts i måttenheten meter per kvadratsekund. Det finns två skyddsvärden för hand- och armvibrationer. Det ena är insatsvärdet, som ligger på 2,5 meter per kvadratsekund. Om det överskrids ska arbetsgivaren genomföra ett åtgärdsprogram Det andra är gränsvärdet, som ligger på 5 meter per kvadratsekund. Om vibrationer är högre än det måste arbetsgivaren omedelbart göra något åt saken. En arbetstagare får inte utsättas för vibrationer över gränsvärdet.
– En motorsåg vibrerar cirka sex meter per kvadratsekund. Om en arbetsgrupp använder verktyg som vibrerar fem meter per kvadratsekund får tio procent av arbetsgruppen skador efter fem år, sa Lage Burström.
I studien framkommer även att den som jobbar med handhållna vibrerande verktyg och samtidigt utsätts för kyla och fukt löper ännu större risk att drabbas av vita fingrar.
Metoderna för att riskbedöma arbete med verktyg som vibrerar behöver utvecklas anser Lage Burström. I dag kan en skada uppstå redan innan exponeringen bedöms som en risk.
– Vi har ju god kunskap, nu gäller det att få den praktiskt tillämpad också. Det vill säga se till att riskbedömningarna i arbetslivet ökar så att man tidigt förhindrar att skador uppstår, sa Lage Burström.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Vibrationer
-
Unga snickare drabbas av vibrationsskador
Vibrationer • Var tredje snickare visar tecken på vibrationsskador i händerna. Skadorna drabbar även unga snickare enligt en ny avhandling från Lunds universitet.
-
Forskare ska undersöka vibrationsskador hos tandvårdspersonal
Vibrationer • Riskerar tandvårdspersonal att drabbas av kärl- och nervskador till följd av vibrationer under arbetet? Den frågan ska nu undersökas av forskare vid Göteborgs universitet.
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.