Artiklar om 2017
39 artiklar
-
Tillit till chefen får oss att lättare acceptera förändringar
Chef • I arbetslivet pågår ständiga omorganisationer och andra förändringar som kräver vårt engagemang. Nu visar en avhandling att om vi känner förtroende för chefen och våra kollegor är vi bättre rustade att ta oss an nya utmaningar.
-
Prisad uppsats om förbättringar i ambulans
Innovationer • Tunga lyft, trånga utrymmen och otymplig utrustning är vardag för de som jobbar inom ambulanssjukvården. Nu har två studenter från Chalmers fått pris för sin uppsats om förbättringar av arbetsmiljön i ambulansfordon.
-
Vanligt med belastningsskador bland musiker
Ergonomi • Att jobba som stråkmusiker kan vara slitsamt. Många yrkesverksamma musiker får problem med nacke och axlar. För att förebygga belastningsbesvär ska forskare följa violinister i två olika orkestrar under ett års tid.
-
Robot kan avlasta lärarna i skolan
Innovationer • Elever i skolan kan ta instruktioner från en robot och samspela med den. Men många etiska frågor återstår att lösa innan robotar kan göra intåg i skolan.
-
Klorin ökar risken för lungsjukdom
Kemikalier • Den som använder klorin eller andra desinficerande ämnen minst en gång i veckan löper en ökad risk att drabbas av lungsjukdomen KOL. Risken ökar med upp till en tredjedel visar ny forskning.
-
Kvinnor drabbas oftare av hot på jobbet
Hot och våld • Dubbelt så många kvinnor som män har utsatts för hot och våld på jobbet, enligt en ny dansk studie. Även i Sverige är kvinnor överrepresenterade i statistiken över allvarliga arbetsolyckor som beror på hot och våld.
-
Stress leder till vårdmissar
Stress • Stressade akutläkare löper större risk att göra fel i jobbet. Det visar en pilotstudie där forskare undersökt både upplevelsen av stress och den faktiska biologiska stressen hos en grupp läkare under utbildning.
-
Konflikter frodas om det är tråkigt på jobbet
Arbetsklimat • Att bestiga Mount Everest tar ungefär två månader. En stor del av tiden handlar om väntan, vilket leder till tristess. Genom att studera grupper av människor i en extrem miljö kunde ett forskarteam vid Umeå universitet se vad som händer när vi upplever tristess. En kunskap som är användbar även i arbetslivet.
-
Svårt att berätta om dold funktionsnedsättning
Mångfald • Att berätta på jobbet om kronisk smärta eller en psykisk sjukdom kan ibland kännas jobbigare än att ha en synlig funktionsnedsättning. Det visar en ny studie om dolda funktionsnedsättningar i arbetslivet.
-
Stora hälsovinster om fler cyklade till jobbet
Livsstil • Många av de stockholmare som i dagsläget kör bil till jobbet skulle istället kunna cykla och ändå inte få mer än 30 minuters pendlingstid. Både hälso- och miljövinsterna skulle bli stora, enligt en studie från Umeå universitet.
-
Karriärvägledning mitt i livet ökar arbetslusten
Kompetens • Vill du arbeta till 70 och fortfarande stortrivas på jobbet? Ett bra tips är att stanna upp när du är 50, fundera över vad du vill och följa ditt hjärta. Det visar en studie vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
-
Hälsorisker med högklackat
Ergonomi • Flygvärdinnor och receptionister är exempel på yrkesgrupper som ofta bär högklackat på jobbet. Nu visar forskning att det ökar risken både ryggvärk och besvär i knän och fötter.
-
Ny wepportal om nanomaterial
Kemikalier • EUON heter en ny EU-finansierad webbportal som samlar information om nanomaterial. Den vänder sig till tillverkningsföretag, konsumenter och andra som söker information om nanomaterial och risker med hanteringen av dem.
-
Jämlikare möten när robot fördelar ordet
Digitalisering • Sociala robotar blir allt vanligare i arbetslivet. De kan till exempel svara på enklare frågor i köpcentra eller på hotell. Men en robot skulle också kunna användas för att fördela ordet rättvist under jobbmöten. Furhat heter en social robot som utvecklats på Kungliga tekniska högskolan.
-
Inflytande på jobbet minskar risken för hjärtsjukdom
Livsstil • Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i Sverige. Nu visar en ny studie att kvinnliga sjuksköterskor som har lågt inflytande på jobbet löper en ökad risk att drabbas av hjärtsjukdom.
-
Utomhusjobb ökar risken för värmestress
Klimatförändringar • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress. Är man dessutom äldre och har en kronisk sjukdom ökar känsligheten för värme, visar två nya kunskapsöversikter.
-
Svårt få nytt jobb redan vid 40
Diskriminering • Medelålders och äldre har svårt att komma vidare till intervju när de söker jobb. Chansen att bli kontaktad av en arbetsgivare efter att man har sökt ett jobb faller kraftigt redan från 40-årsåldern och är närmast obefintlig i 60-årsåldern. Det visar en ny studie.
-
Konflikter misstas ofta för mobbning
Mobbning • Det är inte alltid nödvändigt att utreda upplevelser av att vara utsatt för kränkande särbehandling. Ibland kan det vara bättre med andra åtgärder, som medling, stödsamtal eller en arbetsmiljökartläggning, anser Thomas Jordan, arbetslivsforskare vid Göteborgs universitet.
-
Cybermobbning på jobbet får stora konsekvenser
Mobbning • Genom mejl och sociala medier kan mobbning på arbetsplatsen ta sig nya uttryck och få mer långtgående konsekvenser. Den kan pågå dygnet runt och lämnar dessutom spår som är svåra att radera.
-
Löpare överskattar sin förmåga
Rekrytering • Långdistanslöpare överskattar ofta sin egen förmåga och i synnerhet manliga löpare. Det visar en studie av ett antal svenska långdistanslopp. Forskaren Mitesh Kataria vill undersöka om tendensen att män överskattar sin förmåga kan gälla även i arbetslivet.