Bild: Istockphoto
Cybermobbning på jobbet får stora konsekvenser
Publicerat 30 maj 2017
Genom mejl och sociala medier kan mobbning på arbetsplatsen ta sig nya uttryck och få mer långtgående konsekvenser. Den kan pågå dygnet runt och lämnar dessutom spår som är svåra att radera.
En studie från Malmö högskola där drygt 3 300 personer deltog visar att 9,7 procent är utsatta för beteenden på sin arbetsplats som kan klassificeras som cybermobbning. Enligt Rebecka Cowen Forssell, doktorand i forskningsprojektet vid Centrum för tillämpad arbetslivsforskning och utvärdering i Malmö, kan cybermobbning få mer långtgående konsekvenser än traditionell mobbning eftersom även personer utanför arbetsplatsen kan delta i mobbningen.
– Ett exempel är föräldrar som skapar en Facebookgrupp för att få en lärare avstängd, eller när en elev sprider en video med en lärare på sociala medier, säger Rebecka Cowen Forssell.
Det tycks också delvis vara andra grupper som utsätts; forskningen från Malmö högskola pekar på att chefer är mer utsatta än icke-chefer och att män är mer utsatta än kvinnor. Vilket motsäger resultat från studier av traditionell mobbning i arbetslivet, där mobbning oftare uppges ske mot kvinnor och av chefer mot medarbetare.
– En enkel förklaring till skillnaden är att chefer kommunicerar mer digitalt och på så sätt exponeras mer. Men det är också något i den digitala kommunikationen som utmanar formella maktstrukturer. Det är en kommunikation där avsändaren hinner tänka och formulera sig, men den är också ansiktslös vilket innebär att man inte behöver blotta sina känslor och kan hålla mer distans. Det ger utrymme för att testa gränser, säger hon.
Cybermobbningen skiljer sig också från annan mobbning i att den kan få andra konsekvenser. Sociala medier är publika och nätet är alltid öppet vilket gör att den som mobbas kan få utstå kränkningar dygnet runt. Det som skrivs finns dessutom kvar eftersom digitala spår är svåra att få bort. Forskningen på Malmö högskola visar också att de som utsätts för cybermobbning riskerar mer ohälsa, lägre välbefinnande och en större benägenhet att lämna sitt jobb.
– Det finns en väldigt starkt kraft i sociala medier, det blir en sorts public shaming, säger Rebecka Cowen Forssell.
Hon anser att arbetsgivare måste vara tydliga med att mobbning inte accepteras på arbetsplatsen, oavsett uttrycksform. Även om arbetsgivaren också kan bli skrämd och rädd för hur situationen ska hanteras.
– Man kan vara rädd för att en felaktig hantering ska ge dålig publicitet. Mobbning handlar ytterst om makt och sociala medier innebär ytterligare en maktdimension, säger hon.
Om studien
Resultaten från Malmö högskolas forskningsprojekt om cybermobbning bygger på en pilotstudie, en enkätstudie med 3 371 personer i åldern 25 till 65 år, samt intervjuer med personer som utsatts för mobbning.
Har du utsatts för cybermobbning?
Kontakta gärna Rebecka Cowen Forssell, rebecka.forssell@mah.se
Carin Hedström
Mer om Mobbning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.
-
Fem sätt att bemöta härskartekniker
Så gör du • Härskartekniker skadar trivsel och produktivitet. Forskaren Annakarin Nyberg tipsar om hur du kan bemöta dem på bästa sätt.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.