Bild: Istockphoto
Fysisk träning kan minska rädsla för smärta
Publicerat 17 januari 2017
Personer som lider av belastningsskador undviker ofta vissa rörelser av rädsla för att deras tillstånd ska förvärras. Fysisk träning kan vara ett sätt att minska rädslan, visar en dansk forskningsstudie.
Kronisk smärta och belastningsskador är vanligt hos anställda som har repetitiva arbetsuppgifter och utför samma typ av rörelser under en hel arbetsdag. Ofta kan rädsla för att smärtan ska förvärras göra att man spänner sig ännu mer. En grupp forskare från Danmark, England och USA ville ta reda på om rädsla för smärta kan avhjälpas genom fysisk träning.
Forskarna delade in 112 kvinnliga laboratorieassistenter vid ett stort danskt läkemedelsföretag i två grupper. Samtliga kvinnor hade muskelsmärtor som satt i nacke, skuldra, rygg eller handled. Den ena gruppen fick styrketräna samt göra rörlighetsövningar. De fick även prova yoga samt gå på samtalsterapi i syfte att lära sig hantera sin smärta. Den andra gruppen ingick i en kontrollgrupp som fick fortsätta med de åtgärder som redan var etablerade på arbetsplatsen för att minska belastningsbesvär.
Efter tio veckor kunde forskarna konstatera att i den grupp som fått styrketräna hade rädslan för smärta i samband med jobbet minskat med 20 procent. På fritiden märktes dock ingen skillnad.
– Resultatet är relevant både när det gäller förebyggande och behandling av arbetsrelaterad muskelsmärta. Det pekar på att rädsla för smärta är ett samspel av kroppsliga och psykologiska mekanismer, säger Kenneth Jay på danska Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljo i en kommentar.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Ergonomi
-
Hälften drabbas av fotproblem – så kan du förebygga
Skyddsutrustning • Omkring hälften av alla som använder skyddsskor i arbetet upplever fotbesvär. Men det finns en hel del att göra för att förebygga och mildra besvären.
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Musarm – så förebygger du
Ergonomi • Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Trötthet – en underskattad arbetsmiljörisk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet.
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.