Bild: Maria Claesson
Goda kollegor skyddar mot hjärtsjukdom
Publicerat 6 mars 2017
Män med fysiskt krävande arbetsuppgifter löper större risk att drabbas av hjärtsjukdom. Men om de samtidigt får ett bra socialt stöd av chefer och kollegor minskar den skadliga effekten av arbetet. Det visar en dansk forskningsstudie.
Flera studier visar att hårt fysiskt arbete ökar risken för hjärtsjukdom. För att minska risken bör arbetet anpassas och göras lättare. Men det är också viktigt att jobba med den psykosociala arbetsmiljön, enligt en dansk forskningsstudie där drygt 14 000 män ingår.
Studien visar att socialt stöd från kollegor och överordnade har en skyddande effekt. Män med fysiskt krävande jobb och en låg grad av socials stöd har en signifikant ökad risk att utveckla hjärtsjukdom.
– Kollegialt stöd kan leda till minskade krav i arbetet genom att man till exempel lägger in pauser i arbetet utifrån medarbetarnas önskemål och behov. Och kanske ger det även en skyddande fysiologisk effekt på det autonoma nervsystemet som reglerar puls och blodtryck, säger Andreas Holtermann, professor på danska nationella forskningscentret för arbetsmiljö i en kommentar.
Däremot gick det inte att fastställa att ökat inflytande över arbetet skyddade mot hjärtsjukdom. Något som förvånade forskarna.
Om studien
Forskarna använde både frågeformulär och kliniska mätningar. Totalt deltog 14 337 män i studien med en genomsnittsålder på 47 år. Männen kom från 18 olika arbetsplatser och samtliga hade fysiskt krävande jobb. De var friska vid start. Studien pågick under tre år.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Relationen till chefen viktigast
Arbetsklimat • Relationerna på arbetsplatsen spelar stor roll för hur nöjda vi är med vårt arbete och hur engagerade vi känner oss. Men den viktigaste relationen är den vi har till vår chef, visar en ny studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.