Karriärvägledning mitt i livet ökar arbetslusten
Publicerat 22 augusti 2017
Vill du arbeta till 70 och fortfarande stortrivas på jobbet? Ett bra tips är att stanna upp när du är 50, fundera över vad du vill och följa ditt hjärta. Det visar en studie vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
I takt med en större andel äldre i arbetslivet och diskussioner om höjd pensionsålder kan det vara viktigt att förstå varför människor själva väljer att jobba efter pensionsåldern. För att få kunskap genomfördes en intervjustudie med 43 personer mellan 69 och 75 år, som jobbade minst halvtid.
– Gemensamt för den här gruppen var att de från femtioårsåldern började göra förändringar och ställde om sina yrkesliv, så att jobbet skulle passa dem bättre. Det handlade om självförverkligande, säger Kerstin Wentz, forskare och psykolog vid enheten för arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som arbetat med studien.
Hon beskriver det som att dessa personer, i vitt skilda yrken som till exempel ingenjör, undersköterska eller revisor, "modellerade" sina karriärer. De satte inga långsiktiga mål, men vissa vidareutbildade sig, andra förändrade sina arbetstider eller anpassade arbetsuppgifterna efter egna önskemål och behov. Några sa upp sig eller blev arbetslösa och startade eget. Karaktäristiskt var också att de var nyfikna, positiva och med glädje berättade om sina jobb efter förändringen.
– I dag var arbetet ett sätt att få stimulans, bli bekräftad som yrkesmänniska, följa med utvecklingen i branschen och ha professionella kontakter. De beskrev det som att de kunde de plocka russinen ur kakan och bestämde själva hur mycket och när de ville jobba. De hade total kontroll över kalendern. En idealisk arbetssituation.
Samtidigt var det här personer som tidigare hade investerat lagom mycket i jobbet, enligt Kerstin Wentz. Fritidsintressen hade tagit stor plats och de hade sett till att sköta sin hälsa, både fysiskt och psykiskt.
– De hade många färger på paletten. Och väldigt mycket integritet. De var självständiga, ofta högkvalificerade, men inte översjälvständiga utan såg också behovet av stöd. Stöd från den egna familjen för att fortsätta jobba, eller att kunna ge andra det stöd de själva fått tidigare.
Enligt Kerstin Wentz finns många lärdomar att dra från intervjuerna, både för arbetsgivare och samhälle. I studiens slutrapport listas därför ett antal förslag på åtgärder; allt från yrkesvägledning mitt i livet, till mer flexibla arbetstider och rätt till ledighet för att pröva nytt jobb och höjd åldersgräns för studiemedel. Men också tydligt utvecklade roller för veteraner i arbetslivet, som skulle kunna fungera som mentorer och experter.
– Men vi behöver också en bra arbetsmiljö, utan för hög belastning i jobbet, eftersom hög tidspress och för höga krav hämmar både lärande och utveckling i jobbet. Det viktiga är egenkontroll och att vara lyhörd för de anställdas egna önskemål. Äldre är mer känsliga för att inte ha kontroll och har faktiskt också lägre tolerans för en dålig arbetsmiljö, säger hon.
Ladda ner rapporten "Att modellera karriären, En idealisk arbetssituation i åldern 69-75 år"
Carin Hedström
Mer om Kompetens
-
Ta tillvara yrkesförarnas kunskap i den gröna omställningen
Grön omställning • För att den gröna omställningen inom transportsektorn ska upplevas som rättvis och acceptabel av yrkesförarna behöver deras kunskap inkluderas i arbetet, enligt en ny forskningsstudie.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.