Bild: Istockphoto
Kvinnor drabbas oftare av hot på jobbet
Publicerat 21 september 2017
Dubbelt så många kvinnor som män har utsatts för hot och våld på jobbet, enligt en ny dansk studie. Även i Sverige är kvinnor överrepresenterade i statistiken över allvarliga arbetsolyckor som beror på hot och våld.
I en undersökning som danska nationella forskningscentrumet för arbetsmiljö gjort, uppger 8,6 procent av kvinnorna i Danmark att de utsatts för fysiskt våld på arbetsplatsen det senaste året. Motsvarande siffra bland män är 3,4 procent. Lite drygt 11 procent av kvinnorna och 6 procent av männen har tagit emot hot om fysiskt våld.
Även i Sverige är kvinnor mer utsatta för hot och våld på jobbet. 58 procent av de allvarliga olyckorna till följd av hot och våld drabbar kvinnor, enligt AFA Försäkrings arbetsskadestatistik. En förklaring till att kvinnor är mer utsatta är att de ofta har jobb som innebär mycket kontakt med kunder, klienter eller patienter.
Det är väldigt olika från individ till individ hur man påverkas av att utsättas för hot och våld på jobbet. En del kommer snabbt över händelsen medan andra får starka reaktioner. Det gäller både män och kvinnor.
– Man kan bli rädd för att det ska ske igen och får ont i magen, hjärtklappning, svettningar, sömnbesvär och ångest. Hos några kan det utvecklas till depression, stress eller posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Ju oftare man utsätts för hot och våld desto större är risken för våldsamma reaktioner, säger Lars Peter Andersen, psykolog och forskare vid en Arbetsmedicinsk klinik i Herning till den danska tidskriften "Min arbetsmiljö".
Men det går att förebygga ohälsa genom att ha tydliga riktlinjer för hur man ska agera om någon blir hotad på jobbet. Det är också viktigt att diskutera vilka risker som finns och vilka situationer som kan betecknas som hot och våld på den aktuella arbetsplatsen.
– Om man inte är eniga om vad som är hot och våld på jobbet är det lätt att man som anställd tänker att man är den enda som är utsatt och tänka att det bara är fel på mig som inte kan hantera det, säger Lars Peter Andersen.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Hot och våld
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.