
Bild: Istockphoto
Kvinnor drabbas oftare av hot på jobbet
Publicerat 21 september 2017
Dubbelt så många kvinnor som män har utsatts för hot och våld på jobbet, enligt en ny dansk studie. Även i Sverige är kvinnor överrepresenterade i statistiken över allvarliga arbetsolyckor som beror på hot och våld.
I en undersökning som danska nationella forskningscentrumet för arbetsmiljö gjort, uppger 8,6 procent av kvinnorna i Danmark att de utsatts för fysiskt våld på arbetsplatsen det senaste året. Motsvarande siffra bland män är 3,4 procent. Lite drygt 11 procent av kvinnorna och 6 procent av männen har tagit emot hot om fysiskt våld.
Även i Sverige är kvinnor mer utsatta för hot och våld på jobbet. 58 procent av de allvarliga olyckorna till följd av hot och våld drabbar kvinnor, enligt AFA Försäkrings arbetsskadestatistik. En förklaring till att kvinnor är mer utsatta är att de ofta har jobb som innebär mycket kontakt med kunder, klienter eller patienter.
Det är väldigt olika från individ till individ hur man påverkas av att utsättas för hot och våld på jobbet. En del kommer snabbt över händelsen medan andra får starka reaktioner. Det gäller både män och kvinnor.
– Man kan bli rädd för att det ska ske igen och får ont i magen, hjärtklappning, svettningar, sömnbesvär och ångest. Hos några kan det utvecklas till depression, stress eller posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Ju oftare man utsätts för hot och våld desto större är risken för våldsamma reaktioner, säger Lars Peter Andersen, psykolog och forskare vid en Arbetsmedicinsk klinik i Herning till den danska tidskriften "Min arbetsmiljö".
Men det går att förebygga ohälsa genom att ha tydliga riktlinjer för hur man ska agera om någon blir hotad på jobbet. Det är också viktigt att diskutera vilka risker som finns och vilka situationer som kan betecknas som hot och våld på den aktuella arbetsplatsen.
– Om man inte är eniga om vad som är hot och våld på jobbet är det lätt att man som anställd tänker att man är den enda som är utsatt och tänka att det bara är fel på mig som inte kan hantera det, säger Lars Peter Andersen.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Hot och våld
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Missnöjda studenter hotar sina lärare
Hot och våld • Fyra av tio forskare och lärare vid högskolan har utsatts för trakasserier och hot, visar en ny studie. Oftast är det studenter som ligger bakom hoten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.