Ny wepportal om nanomaterial
Publicerat 18 augusti 2017
EUON heter en ny EU-finansierad webbportal som samlar information om nanomaterial. Den vänder sig till tillverkningsföretag, konsumenter och andra som söker information om nanomaterial och risker med hanteringen av dem.
Nanotekniken erbjuder stora möjligheter att skräddarsy material och ge ytor nya egenskaper. Nanomaterial används i en rad olika produkter som färg, kosmetika, textilier och sportkläder. Men tekniken innebär också risker. Kolnanorör har till exempel likheter med asbest. Den nya webbportalen innehåller information om vad nanopartikar är samt hur man använder nanomaterial på ett säkert sätt. Portalen kommer även att samla den forskning som finns inom EU på området nano.
– Jag är otroligt glad att allmänheten nu har tillgång till all data som produceras i de stora EU-finansierade forskningsprogrammen på området. Det är mycket bättre att det finns samlat på ett ställe än att ansvaret för att sprida informationen ligger på olika aktörer, säger Keld Alstrup Jensen, professor i kemi på danska Forskningscenter for Arbejdsmiljo, NFA, i en kommentar.
Den europeiska kemikalieagenturen, ECHA, står för driften av portalen som är finansierad av EU-kommissionen.
Nanoteknik
Ordet nano kommer från längdenheten nanometer (nm) som betecknar en miljarddels meter. I praktiken handlar nanoteknik om att kunna designa framförallt kolpartiklar ner på atomnivå. Nanotekniken har en lång rad tillämpningar, framförallt inom materialvetenskap. Med nanoteknik kan material göras lättare, starkare och mer ledande av elektricitet och värme.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kemikalier
-
Nya risker när allt mer ska återvinnas
Grön omställning • Återvinning ska minska farliga ämnen i miljön. Men för personalen på återvinningen som ska ta hand om allt kan det bli tvärtom.
-
Så kan frisörer jobba säkrare
Kemikalier • Genom att se över sitt arbetssätt och använda rätt typ av hårvårdsprodukter kan risken för frisörer att utsättas för skadliga kemikalier minska.
-
Gränsvärde för klor i simhallar på väg
Kemikalier • De allra flesta simhallar använder klor för att desinfektera bassängvattnet. För personalen som vistas där dagligen kan det resultera i irriterade ögon och luftvägar.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.