Hoppa till huvudinnehållet

Högskolan i Borås har utvecklat en dräkt som gör det lättare för kaninoperatörer att krama besökare, dansa och göra andra kostnader.

Bild: Högskolan i Borås

Skyddsutrustning

Smarta textilier fixar temperaturen

Smarta textilier kan vara alltifrån en duk i marken som mäter jordbävningar till en tröja som kan övervaka hjärta och andning. På Högskolan i Borås har man under de senaste åtta åren genomfört en rad olika projekt för att utveckla avancerade textilier för arbetslivet.

Lisebergs kaniner hoppar högt av glädje
En kaninoperatör måste kunna krama besökare, dansa och göra andra konster. Att göra det i pälsförsedd dräkt är både varmt, tungt och klumpigt. Nu har kaninerna fått ett nytt underställ. Det är gjort av i ett elastiskt material med stora mjuka bubblor med fyllnadsgarn. Materialet både andas, tar bort fukt och gör dräkten mer följsam. Det går också att tvätta och torktumla, vilket är unikt för ett sådant underställ. 

En tröja som känner av stress
Genom att elektroder stickas in i tröjan går det att mäta puls och svettningar och se om en person är stressad. Elektroderna stickas in som två ränder över bröstet (tänk pulsband). De elektroniska signalerna skickar sedan information till mobilen eller en molntjänst. Förutom att användas i sportsammanhang och medicinsk syfte går det också se hur stressad till exempel en brandman är under arbete.

Foto: Högskolan i Borås

– Avsikten är att kunna undvika belastningar och arbetsskador, säger Nils-Krister Persson som är docent på Högskolan i Borås och föreståndare för Smart Textiles Technology Lab.

Kläder med jämn temperatur
Om ett plagg stickas med en fiber med en kärna av vax hjälper fibern till att reglera temperaturen hos bäraren. När någon arbetar med något krävande och börjar bli varm gör värmen att vaxet smälter i stället för att personen börjar svettas. Slipper vi svettningen blir det skönare när vi tar raster i arbetet och dessutom får vi tillbaka en del av värmen när vaxet stelnar igen. Det går att programmera in vid vilken temperatur omslaget ska ske, så olika plagg kan användas för olika arbeten och årstider.

– Ett sådant här plagg ger temperaturstabilitet och kan vara bra för yrkesgrupper som springer mycket ut och in mellan kalla och varma miljöer eller för idrottsmän, säger Nils-Krister Persson.

Skogen framtiden för textilindustrin?
Framtidens smarta textilier kanske finns i den svenska skogen.  Högskolan i Borås har redan i dag ett nära samarbete med skogsindustrin.

– När processerna för att göra cellulosabaserad viskos förfinas så att den blir mer miljövänlig så är skogsindustrin en stor och duglig spelare för att få fram textilier, säger Nils-Krister Persson.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Skyddsutrustning

Senaste om Forskning