Stora hälsovinster om fler cyklade till jobbet
Publicerat 24 augusti 2017
Många av de stockholmare som i dagsläget kör bil till jobbet skulle istället kunna cykla och ändå inte få mer än 30 minuters pendlingstid. Både hälso- och miljövinsterna skulle bli stora, enligt en studie från Umeå universitet.
Cirka 350 000 personer i Stockholm kör bil till och från jobbet. Forskarna vid Umeå universitet har räknat ut att 111 000 av dessa skulle kunna cykla istället och ändå bara få en pendlingstid på i genomsnitt 30 minuter om dagen.
– Det skulle innebära en minskning med 16 förtida dödsfall per år samt minskad sjuklighet i hjärt-kärlsjukdom och cancer. Då ska man också komma ihåg att den befolkningsgrupp vi undersökt är relativt ung eftersom de är i arbetsför ålder, säger Johan Sommar, forskare vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet.
Luftföreoreningarna från trafiken i form av kväveoxider i Stockholms innerstad skulle minska med 10 procent vilket är en större minskning än när trängselskatten infördes. Luftföroreningar är inte bara en miljöbov utan också skadliga för hälsan. För Stockholms läns befolkning skulle 111 000 fler cykelpendlare innebära 63 färre förtida dödsfall per år på grund av dålig luft.
Dålig trafiksäkerhet kan vara en anledning till varför människor väljer bort cykel.
– Vi har inte undersökt varför människor väljer bort cykel men det finns studier som visar att fler kan tänka sig att cykla om trafikmiljön blir mer cykelvänlig. Det kan handla om ökad trafiksäkerheten eller att det byggs cykelgarage i anslutning till arbetsplatsen, säger Johan Sommar.
Ladda ner studien: "Impacts on air pollution and health by changing commuting from car to bicycle"
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Livsstil
-
God kondition minskar risken för sjukskrivning
Psykisk hälsa • Personer med hög kondition har lägre risk att drabbas av depression visar en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
-
Ta med träningen utomhus
Må bra • Äntligen är sommarsäsongen här och livsandarna vaknar till liv. Ta vara på ljuset med ett träningspass ute eller varför inte ett gåmöte med kollegan?
-
Lyckan sitter i händerna
Må bra • En fjärdedel av alla svenskar sysslar regelbundet med någon form av hantverk, som drejning, stickning eller slöjd. Hobbyer som inte bara är roliga för stunden utan även kan leda till ökat mentalt välbefinnande på sikt, visar forskning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Trötthet – en underskattad arbetsmiljörisk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet.
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.