Svårt att berätta om dold funktionsnedsättning
Publicerat 28 augusti 2017
Att berätta på jobbet om kronisk smärta eller en psykisk sjukdom kan ibland kännas jobbigare än att ha en synlig funktionsnedsättning. Det visar en ny studie om dolda funktionsnedsättningar i arbetslivet.
Maria Norstedt, vid institutionen för socialt arbete på Malmö högskola, blev intresserad av hur personer med dolda funktionsnedsättningar upplever sin arbetssituation när hon skrev en avhandling om att börja jobba igen efter en stroke.
– Det som slog mig var att de som drabbats av en stroke tyckte att symptom som kronisk trötthet och depression var mycket större problem i vardagen än en halvsidesförlamning eller en försvagad arm. Jag ville ta reda på varför de kände så, sa Maria Norstedt, när hon presenterade sin studie vid ett seminarium arrangerat av AFA Försäkring som även finansierat forskningen.
Maria Norstedt har djupintervjuat tio personer med dolda funktionsnedsättningar samt sju arbetsgivarrepresentanter med ansvar för hr- och personalfrågor. Åtta av de tio hade valt att berätta om sin funktionsnedsättning på jobbet. Något som inte alltid är så lätt enligt studien.
– En synskadad kan välja att visa sin funktionsnedsättning med en käpp. Men för en person med en dold funktionsnedsättning räcker det inte att komma ut en gång utan man måste berätta om och om igen.
Särskilt jobbigt är det enligt Maria Norstedt att berätta om psykisk ohälsa som ofta är förenat med ett socialt stigma.
– Personer med bipolär sjukdom är mycket försiktigare med att berätta om sin funktionsnedsättning och berättade kanske inte för lika många. En bipolär person som jag intervjuade sa att hen aldrig skulle kunna berätta på jobbet.
Enligt Maria Norstedt finns det en inbyggd paradox i att berätta om dolda funktionsnedsättningar på jobbet.
– Man vill inte att alla ska tänka; där kommer hon som är sjuk. Samtidigt vill man ha förståelse för att man ibland behöver anpassa sitt arbete efter sin funktionsnedsättning.
När en funktionsnedsättning inte syns är det lätt hänt att kollegor börjar ifrågasätta en anställd som kanske har kortare arbetstid eller anpassade arbetsuppgifter, enligt studien.
– De flesta jag intervjuat tyckte ändå att det hade varit positivt att berätta på jobbet. Man får stöd och slipper ljuga. Men trots det var de rädda för vad det skulle betyda för den framtida karriären.
Om man väljer att berätta har Maria Norstedt ett råd.
– Var så konkret som möjligt med vad det innebär och vilket stöd du behöver.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Mångfald
-
Så jobbar Svevia mot machobeteenden
Arbetsmiljöarbete • Sedan tre år tillbaka tar det statliga bolaget Svevia krafttag mot machobeteenden för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Ett arbete som gett konkreta resultat.
-
Språkträningen pågår hela arbetsdagen
Kompetens • Sedan äldreboendet Ametisten började jobba aktivt med språkombud och språkkaféer tycker medarbetarna att det har blivit roligare att gå till jobbet. Och de boende och deras anhöriga får en högre kvalitet på vården.
-
Språkträning på städföretaget ökade trivseln
Chef • Gerda Söderman, servicechef på ISS Facility Service, har genomfört en stor satsning på att öka sina medarbetares kunskap i svenska språket.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.