Svårt att berätta om dold funktionsnedsättning
Publicerat 28 augusti 2017
Att berätta på jobbet om kronisk smärta eller en psykisk sjukdom kan ibland kännas jobbigare än att ha en synlig funktionsnedsättning. Det visar en ny studie om dolda funktionsnedsättningar i arbetslivet.
Maria Norstedt, vid institutionen för socialt arbete på Malmö högskola, blev intresserad av hur personer med dolda funktionsnedsättningar upplever sin arbetssituation när hon skrev en avhandling om att börja jobba igen efter en stroke.
– Det som slog mig var att de som drabbats av en stroke tyckte att symptom som kronisk trötthet och depression var mycket större problem i vardagen än en halvsidesförlamning eller en försvagad arm. Jag ville ta reda på varför de kände så, sa Maria Norstedt, när hon presenterade sin studie vid ett seminarium arrangerat av AFA Försäkring som även finansierat forskningen.
Maria Norstedt har djupintervjuat tio personer med dolda funktionsnedsättningar samt sju arbetsgivarrepresentanter med ansvar för hr- och personalfrågor. Åtta av de tio hade valt att berätta om sin funktionsnedsättning på jobbet. Något som inte alltid är så lätt enligt studien.
– En synskadad kan välja att visa sin funktionsnedsättning med en käpp. Men för en person med en dold funktionsnedsättning räcker det inte att komma ut en gång utan man måste berätta om och om igen.
Särskilt jobbigt är det enligt Maria Norstedt att berätta om psykisk ohälsa som ofta är förenat med ett socialt stigma.
– Personer med bipolär sjukdom är mycket försiktigare med att berätta om sin funktionsnedsättning och berättade kanske inte för lika många. En bipolär person som jag intervjuade sa att hen aldrig skulle kunna berätta på jobbet.
Enligt Maria Norstedt finns det en inbyggd paradox i att berätta om dolda funktionsnedsättningar på jobbet.
– Man vill inte att alla ska tänka; där kommer hon som är sjuk. Samtidigt vill man ha förståelse för att man ibland behöver anpassa sitt arbete efter sin funktionsnedsättning.
När en funktionsnedsättning inte syns är det lätt hänt att kollegor börjar ifrågasätta en anställd som kanske har kortare arbetstid eller anpassade arbetsuppgifter, enligt studien.
– De flesta jag intervjuat tyckte ändå att det hade varit positivt att berätta på jobbet. Man får stöd och slipper ljuga. Men trots det var de rädda för vad det skulle betyda för den framtida karriären.
Om man väljer att berätta har Maria Norstedt ett råd.
– Var så konkret som möjligt med vad det innebär och vilket stöd du behöver.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Mångfald
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
-
Så jobbar Svevia mot machobeteenden
Arbetsmiljöarbete • Sedan tre år tillbaka tar det statliga bolaget Svevia krafttag mot machobeteenden för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Ett arbete som gett konkreta resultat.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.
-
Chefer får lära sig strategier för återhämtning
Återhämtning • Återhämtning under och mellan arbetspassen minskar stressen och förbättrar sömnen enligt en studie av sjuksköterskor. Nu ska forskarna gå vidare och hjälpa första linjens chefer i vården att stärka sina möjligheter till återhämtning.