Svårt få nytt jobb redan vid 40
Publicerat 15 juni 2017
Medelålders och äldre har svårt att komma vidare till intervju när de söker jobb. Chansen att bli kontaktad av en arbetsgivare efter att man har sökt ett jobb faller kraftigt redan från 40-årsåldern och är närmast obefintlig i 60-årsåldern. Det visar en ny studie.
Forskarna Magnus Carlsson, Linnéuniversitetet och Stefan Eriksson, Uppsala universitet, har skickat drygt 6 000 fiktiva jobbansökningar till företag som annonserat efter personal. De sökande hade identiska meriter men var i olika åldrar, från 35 år till 70 år.
Resultatet visar att svarsfrekvensen börjar falla redan i 40-årsåldern. För de sökande som uppgavs vara 60 år var svarsfrekvensen bara 2-3 procent.
– Det bör inte råda något tvivel om att arbetsgivarna åldersdiskriminerar. Vi hittar mycket stora effekter och ålder är verkligen en negativ faktor i rekryteringsprocessen, säger Magnus Carlsson.
Drygt 1 300 arbetsgivare har också intervjuats om sin syn på arbetssökandes ålder. Intervjuerna visar att det finns tre egenskaper som arbetsgivare generellt värderar högt och som de oroar sig för att äldre arbetstagare har börjat förlora. Det är förmågan att lära sig nya saker, att vara anpassningsbar och flexibel samt driven och initiativrik.
– Kanske tror arbetsgivare att arbetstagare förlorar dessa förmågor redan i medelåldern, säger Stefan Eriksson.
Ladda ner rapporten "Påverkar arbetssökandes ålder och kön chansen att få svar på jobbansökan":
Om undersökningen
Mer än 6 000 jobbansökningar för fiktiva sökande i åldrarna 35 till 70 år med identiska meriter skickades ut till arbetsgivare som annonserat efter personal. Tjänsterna var administration, restaurang, handel, företagssäljare och lastbilschaufför. Därefter mättes arbetsgivarnas svar, till exempel kallelser till anställningsintervjuer. Studien gjordes på uppdrag av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Diskriminering
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.
-
Utrikesfödda har sämre arbetsmiljö
Mobbning • Utrikesförra upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Dubbelt så många uppger att de utsatts för kränkande särbehandling på jobbet.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.
-
Chefer får lära sig strategier för återhämtning
Återhämtning • Återhämtning under och mellan arbetspassen minskar stressen och förbättrar sömnen enligt en studie av sjuksköterskor. Nu ska forskarna gå vidare och hjälpa första linjens chefer i vården att stärka sina möjligheter till återhämtning.