Bild: Istockphoto
Unga tar inte hjälp av chefen
Publicerat 17 maj 2017
Unga i arbetslivet ser sig som solospelare med eget ansvar för att arbetsbördan är rimlig. De skulle behöva en mentor för att komma in i arbetet på rätt sätt, anser forskaren Maria Boström.
Maria Boström har djupintervjuat unga kvinnor och män i åldrarna 25 till 30 år om synen på den egna arbetsförmågan och vad som påverkar den. Studien visar att oavsett kön eller om de jobbade som läkare, lokalvårdare, ingenjörer eller servitörer så upplevde de alla att ansvaret för upprätthålla arbetsförmågan låg hos dem själva.
– Det är rätt allvarligt när unga människor tycker att de måste ta eget ansvar för sin arbetsförmåga och att de måste klara allt själva. Arbetsgivaren har ju ett stort ansvar för att skapa bra förutsättningar i arbetslivet - det kravet ska inte unga människor behöva känna, säger Maria Boström på Arbets- och miljömedicin i Göteborg.
De intervjuade upplevde att arbetsförmågan ökade om chefen var vänlig och gav stöd, om de var utvilade eller hade bra balans i livet. Men de förväntade sig inte att det var chefens ansvar att motivera eller engagera dem i arbetet eller att hjälpa dem att prioritera och se till att de fick tillräcklig återhämtning. Fackets roll i arbetsmiljöarbetet nämns inte heller i intervjuerna. Maria Boström anser att det är viktigt för de unga att faktiskt veta vem som har ansvar för att kunna ta upp problem eller våga säga ifrån när de har för mycket att göra.
Därför tycker hon att verktygen för att unga ska komma in i arbetslivet på ett bra sätt behöver utvecklas. Det handlar om introduktion, handledning och mentorskap.
– Självklart ska alla få en ordentlig introduktion. Och en handledare. Men det är kanske inte alltid man vågar visa sin osäkerhet för en handledare utan håller en fasad. Jag tror att fler skulle behöva en mentor, en mentor som kan stötta när det behövs och som man också kan visa sig svag och okunnig inför.
De unga vuxna har ett långt arbetsliv framför sig, kanske ända tills de är i 70-årsåldern.
Då behöver de en bra start i arbetslivet för att behålla sin arbetsförmåga, anser Maria Boström.
Gerd Eriksson
Mer om Unga
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
-
”För mig fanns inget annat än ett stort ja”
Chef • Det har varit ett hektiskt första år för 27-åriga Ebba Regestedt sedan hon axlade rollen som hotelldirektör på JA Hotel i Karlskrona. Här delar hon med sig av sina bästa tips till unga chefer.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.