Hoppa till huvudinnehållet
Stress

Bra stämning minskar inte risken för utbrändhet

Även den som har tillit till sin chef, trivs med kollegorna och tycker att arbetsuppgifterna är kul kan drabbas av utmattning. Botemedlet är att sänka kraven.

I en ny studie om arbetsmiljö och utbrändhet har tre forskare tittat på riskfaktorer när det gäller utbrändhet. 1 700 personer inom tillverkningsindustri, statliga myndigheter, privata vårdföretag och kommunal vård, omsorg och service har fått svara på hur de upplever krav, handlingsutrymme, socialt stöd i sitt arbete. De har också fått svara på frågor om symptom på utmattning. De som deltagit har varit personer med vitt skilda villkor, inkomst och utbildning. Men resultatet av studien visar enhälligt att höga krav kan leda till utbrändhet oavsett om man trivs på jobbet eller inte. Anna-Carin Fagerlind Ståhl

– Det är något av en bekväm myt att det går att kompensera höga krav med ökat handlingsutrymme och socialt stöd. Visst är det bra att känna tillit till chefen och kollegorna och att tycka att arbetsuppgifterna är stimulerande, men den goda effekten av det räcker inte för att väga upp en negativ effekt av höga krav, säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl, som är psykolog och en av de tre forskarna som står bakom studien vid Linköpings universitet.

Hur vet jag om kraven på min arbetsplats är på en rimlig nivå?

– Man kan fråga sig själv så enkla saker som om det finns möjlighet att ta raster, äta lunch i lugn och ro eller om det krävs att man arbetar på fritiden för att hinna med jobbet. Sånt som egentligen är självklart, säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl,

Och hon menar att chefen i sin tur ska undersöka hur medarbetarna uppfattar sin situation – om de tycker att kraven på arbetsgruppen är rimlig, hur mycket gruppen måste anstränga sig för att klara sin uppgift och om alla går på knäna för jämnan för att de tror att det är så det ska vara.

– Det antas ibland att ett högt arbetstempo i sig skulle vara motiverande. Men dagens arbetsliv är krävande. Att öka kraven utgör en stor risk för utbrändhet och är inte nödvändigt för att medarbetare ska känna sig motiverade och tycka om sitt arbete.

Hon säger också att den som har en hög arbetsbelastning under lång tid riskerar att halka ned mot en utmattning. Då blir även enklare arbetsuppgifter svårare att utföra vilket i sin tur kräver ännu högre ansträngning. Därför gäller det att minska mängden arbetsuppgifter eller sänka arbetstempot för de som signalerar att de har för mycket att göra.

– Ytterst är detta en fråga om hur arbetet är organiserat. Men ansvaret hamnar ofta på den enskilda medarbetaren i stället för på arbetsplatsen. Det är förebyggande arbete på organisationsnivå som krävs, inte fler mindfulnesskurser. säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl.

Ladda ner studien:

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Stress

Senaste om Forskning