Det ökar risken för mobbning
Publicerat 23 januari 2018
Dåligt stöd från chefen och lågt inflytande över arbetssituationen. Det är faktorer som ökar risken för mobbning. Utifrån sådana riskfaktorer har forskare vid Karolinska Institutet tagit fram en checklista som kan användas för att förebygga mobbning på arbetsplatsen.
Dåligt stöd på jobbet. Motstridiga krav i arbetet. Lågt inflytande över de egna arbetsuppgifterna. Hög sjukfrånvaro och hög sjuknärvaro. Brister i ledarskap och arbetsklimat. Det är några förhållanden i arbetet som tycks öka risken för att mobbning ska uppstå, enligt forskning som Christina Björklund, Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, och hennes kolleger har gjort. De har följt sammanlagt cirka 5 000 anställda vid ett universitet och fyra industriföretag. De samlade in data tre gånger, under fyra års tid.
I början av studien kände sig de här medarbetarna inte mobbade. Men vid den tredje mätningen svarade ungefär fyra procent att de var utsatta för mobbning.
– Mobbning och trakasserier är tyvärr väldigt aktuellt i dag, det visar inte minst #metoo, säger Christina Björklund. Det förebyggande arbetet är viktigt, eftersom det är svårt att få tillbaka förtroendet när något väl har hänt.
Den nya checklistan utgår från de arbetsmiljöfaktorer som verkar ha störst betydelse för att mobbning uppstår på en arbetsplats. Listan är indelad i sju områden – arbetskrav, kontroll/inflytande, ledarskap, organisationsklimat, roller, socialt stöd och sjukfrånvaro/sjuknärvaro. Inom varje område finns ett par frågor som besvaras med ja eller nej. Svaren blir röda eller svarta. Ett rött svar pekar på en risk.
– Helst ska man inte få så många röda svar, säger Christina Björklund.
Om mer än hälften av svaren är röda, ger det en fingervisning om att arbetsplatsen behöver sätta in insatser för att förbättra arbetsmiljön. Konflikter som redan förkommer bör inte ignoreras. Cheferna kan behöva stöd för att hantera situationen, betonar forskarna.
Ambitionen är att checklistan ska vara lätt att använda och förstå.
– Vi tänker att man ska kunna använda den vid skyddsronder, eller dela ut den på avdelningar där man misstänker att det kanske finns problem. Ledningsgrupper skulle kunna ha nytta av den, som en del i sitt arbete.
Christina Björklund hoppas nu få möjlighet att utvärdera checklistan vetenskapligt och testa den på olika grupper. Hon skulle till exempel gärna ta fram en checklista som kan användas för att identifiera risken för att chefer ska bli mobbade.
– Kanske går det också att utveckla checklistan mer specifikt mot sexuella trakasserier. Det är viktigt att se om det är motsvarande faktorer som har betydelse på det området, säger hon.

Margareta Edling
Mer om Mobbning
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.
-
Chefer får lära sig strategier för återhämtning
Återhämtning • Återhämtning under och mellan arbetspassen minskar stressen och förbättrar sömnen enligt en studie av sjuksköterskor. Nu ska forskarna gå vidare och hjälpa första linjens chefer i vården att stärka sina möjligheter till återhämtning.