Många som får eksem av jobbet tvingas byta yrke
Publicerat 23 maj 2018
Hälften av alla som drabbas av eksem på grund av arbetet måste byta yrke och en tredjedel lämnar arbetsmarknaden helt. Det visar en dansk avhandling om sambandet mellan handeksem och jobbyte.
Arbete som innebär mycket kontakt med vatten leder inte sällan till handeksem eller kontakteksem som det också kallas. Ofta blir besvären kroniska och många tvingas byta jobb eller sjukskriva sig. Men att byta arbetsrutiner samt söka hjälp innan besvären blivit kroniska, har stor betydelse för möjligheterna att fortsätta jobba enligt en ny avhandling.
– Man ska gå till läkaren direkt. Ett test kan visa om det är några specifika ämnen man är allergisk mot och då kan man påbörja en behandling. Det är också viktigt att man får sin arbetsmiljö kartlagd för att ta reda på om det är några rutiner som kan ändras, säger läkaren Tanja Korfitsen Caroe som skrivit avhandlingen, till den danska webbtidningen Min arbetsmiljö.
För redan små ändringar av arbetsrutiner har stor betydelse för den som har eksem, enligt avhandlingen. Om man minskar antalet handtvättar från 11–15 stycken till 6–10 stycken per dag ökar chansen att bli kvitt handeksemen med 20 procent. Om man istället utgår från tid som händerna är i vatten, så går det att öka chansen att bli frisk med 30 procent om man minskar tiden från 2 timmar till ½-2 timmar.
– Men om det inte hjälper att ändra sina arbetsrutiner kan man bli tvungen att byta yrke. Annars riskerar man att tillståndet blir kroniskt och då kan man kanske inte arbeta alls, säger Tanja Korfitsen Caroe.
Det ökar risken för eksem
- Våtarbete Städare och frisörer som arbetar med vatten samt vårdpersonal som måste tvätta händerna ofta är exempel på yrkesgrupper som ofta drabbas av handeksem.
- Kemikalier Arbete med ämnen som irriterar huden, till exempel tvål, livsmedel, lösningsmedel och skäroljor ökar risken för handeksem.
- Allergiframkallande ämnen Gummikemikalier, konserveringsmedel, hårfärg och metall kan också ge handeksem.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Allergier
-
Handsprit skonsammare än tvål
Allergier • Den som behöver tvätta händerna ofta på jobbet eller lätt blir torr om dem bör undvika tvål och vatten och satsa på handsprit i stället.
-
Mjöldammsallergi tvingar bagare att byta yrke
Allergier • Fettisdagen innebär bråda tider för landets bagare. Men det är viktigt att hantera mjöl rätt eftersom mjöldammsallergier tvingar bagare att byta yrke.
-
Handeksem orsakar stort lidande
Allergier • Arbetsmiljön är den största riskfaktorn för att utveckla handeksem. Så här tar du hand om dina händer.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.