
Bild: Unsplash
Lär dig nytt och minska stressen
Publicerat 11 april 2018
När man känner sig stressad över att inte räcka till på jobbet är ofta rådet att ta ett djupt andetag och försöka slappna av. Men enligt en amerikansk studie kan det vara bättre att istället satsa på att lära sig nya saker.
Enligt en studie som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften "Journal of Applied Psychology", hanterar man stress bättre genom att lära nytt på jobbet än genom att lägga in pauser i arbetet. Det rapporterar den danska arbetsmiljötidningen arbejdsmiljoviden.dk.
– Stress brukar beskrivas som en obalans mellan kraven på jobbet och de resurser vi har till vårt förfogande. Det kan till exempel vara brist på tid, kompetens eller konkreta verktyg för att utföra arbetet. För att möta kraven behöver man antingen minska arbetsbelastningen och kraven eller öka resurserna. Att få ny kompetens och kunskap är ett sätt att öka resurserna så att de matchar kraven, säger forskaren Jesper Kristiansen till Arbejdsmiljoviden.
Studien är gjord på arbetsplatser med hög arbetsbelastning inom branscherna finans, omsorg och skola. Forskarna jämförde två metoder för att minska stress. Den ena var att lägga in pauser under arbetsdagen och den andra var kompetensutveckling inom det egna arbetsområdet. Den senare metoden visade sig vara den mest effektiva.
Problemet med att lägga in fler pauser i arbetet som ett sätt att minska stress är att antalet arbetsuppgifter ändå finns kvar där att göra. Både kraven och resurserna är oförändrade. På många arbetsplatser är kraven svåra att ändra på. Det kan vara högt tempo eller komplexa problem som ska ändras.
– Då är det bättre att stärka de positiva faktorerna i arbetsmiljön istället så att medarbetarna känner att de har stöd och uppbackning samt att satsa på kompetensutveckling så att medarbetarna känner sig rustade att möta kraven.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kompetens
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.
-
Polarbröds ledningsgrupp tog hjälp av studenter
Chef • Polarbröd bad en grupp studenter att komma med input på sin verksamhet. Det gav företaget nya idéer och en ny syn på verksamheten. Och studenterna fick med sig betydelsefull operativ kunskap på vägen ut i arbetslivet.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.
-
Chefer får lära sig strategier för återhämtning
Återhämtning • Återhämtning under och mellan arbetspassen minskar stressen och förbättrar sömnen enligt en studie av sjuksköterskor. Nu ska forskarna gå vidare och hjälpa första linjens chefer i vården att stärka sina möjligheter till återhämtning.