Bild: Unsplash
Lär dig nytt och minska stressen
Publicerat 11 april 2018
När man känner sig stressad över att inte räcka till på jobbet är ofta rådet att ta ett djupt andetag och försöka slappna av. Men enligt en amerikansk studie kan det vara bättre att istället satsa på att lära sig nya saker.
Enligt en studie som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften "Journal of Applied Psychology", hanterar man stress bättre genom att lära nytt på jobbet än genom att lägga in pauser i arbetet. Det rapporterar den danska arbetsmiljötidningen arbejdsmiljoviden.dk.
– Stress brukar beskrivas som en obalans mellan kraven på jobbet och de resurser vi har till vårt förfogande. Det kan till exempel vara brist på tid, kompetens eller konkreta verktyg för att utföra arbetet. För att möta kraven behöver man antingen minska arbetsbelastningen och kraven eller öka resurserna. Att få ny kompetens och kunskap är ett sätt att öka resurserna så att de matchar kraven, säger forskaren Jesper Kristiansen till Arbejdsmiljoviden.
Studien är gjord på arbetsplatser med hög arbetsbelastning inom branscherna finans, omsorg och skola. Forskarna jämförde två metoder för att minska stress. Den ena var att lägga in pauser under arbetsdagen och den andra var kompetensutveckling inom det egna arbetsområdet. Den senare metoden visade sig vara den mest effektiva.
Problemet med att lägga in fler pauser i arbetet som ett sätt att minska stress är att antalet arbetsuppgifter ändå finns kvar där att göra. Både kraven och resurserna är oförändrade. På många arbetsplatser är kraven svåra att ändra på. Det kan vara högt tempo eller komplexa problem som ska ändras.
– Då är det bättre att stärka de positiva faktorerna i arbetsmiljön istället så att medarbetarna känner att de har stöd och uppbackning samt att satsa på kompetensutveckling så att medarbetarna känner sig rustade att möta kraven.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kompetens
-
Ta tillvara yrkesförarnas kunskap i den gröna omställningen
Grön omställning • För att den gröna omställningen inom transportsektorn ska upplevas som rättvis och acceptabel av yrkesförarna behöver deras kunskap inkluderas i arbetet, enligt en ny forskningsstudie.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.