Var fjärde känner sig inlåst på jobbet
Publicerat 13 september 2018
Var fjärde anställd känner sig inlåst på jobbet eller riskerar att känna sig inlåst, visar en ny avhandling. För arbetsgivaren kan det innebära bristande engagemang, mindre trivsel och högre sjukfrånvaro på arbetsplatsen.
Ungefär 5–6 procent av de anställda i Sverige upplever att de är på fel arbetsplats samtidigt som de tror att de inte kan få ett annat likvärdigt jobb. Ytterligare omkring 20 procent som är nöjda med sitt arbete, men vill byta jobb på sikt, riskerar också att känna sig inlåsta.
– De mår sämre och har sämre hälsa än de som inte känner sig inlåsta. Det kan vara så att de redan har redan börjat oroa sig över framtiden, säger Johanna Stengård, dr i psykologi vid Stockholms universitet, som skrivit en avhandling om inlåsning på jobbet.
Studierna i avhandlingen bygger på enkätsvar från tusentals personer. Resultaten visar att kunskaper och färdigheter har betydelse för hur man upplever sin anställningsbarhet. De som har bristande arbetsförmåga eller jobb som kräver ingen eller lite utbildning upplever i högre grad sig som inlåsta på jobbet.
– Bland de grupper som har jobb som inte kräver så mycket utbildning är det också generellt sämre arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det kan säkert påverka att man inte vill vara kvar.
Men även de som är överkvalificerade för sitt jobb har högre risk för att känna att de inte är anställningsbara. Det skulle till exempel kunna bero på att deras kunskap och kompetens är förlegad.
– Man känner att man hamnat i ett jobb där man är överkvalificerad, men att man inte kan få något annat jobb, säger Johanna Stengård.
Däremot kunde forskarna inte se något samband mellan ålder och känslan av inlåsning på jobbet. En förklaring kan vara att äldre oftare är nöjda med sitt arbete och mer sällan vill byta jobb än yngre.
Att anställda upplever att de är på fel arbetsplats kan få konsekvenser för arbetsgivaren och den arbetsplats man jobbar på, menar Johanna Stengård.
– Jag kan tänka mig att det kan leda till man blir mindre engagerad och att arbetsklimatet påverkas. Det kan också leda till sjukskrivningar.
För att minska risken för inlåsning behöver man göra sig mer anställningsbar, till exempel genom vidareutbildning eller genom att ta på sig nya arbetsuppgifter, anser Johanna Stengård. Men ansvaret vilar också på arbetsgivaren.
– Organisationen kan se till att jobbet matchar de kvalifikationer man har och att man får utnyttja sin kunskap så att jobbet blir inspirerande och utvecklande. Det behövs också en bra arbetsmiljö för att öka trivseln, säger hon.
Krister Zeidler
Mer om Kompetens
-
Ta tillvara yrkesförarnas kunskap i den gröna omställningen
Grön omställning • För att den gröna omställningen inom transportsektorn ska upplevas som rättvis och acceptabel av yrkesförarna behöver deras kunskap inkluderas i arbetet, enligt en ny forskningsstudie.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.