Bild: Istockphoto
Nacken tar stryk av truckarbete
Publicerat 21 augusti 2018
Hälften av alla truckförare har eller har haft ont i nacken. Ännu fler har värk i skuldrorna. Det visar en ny forskningsstudie.
Risken att drabbas av besvär i nacke eller skuldra är dubbelt så hög för truckförare som för tjänstemän, enligt en studie som Charlotte Wåhlin, fysioterapeut, ergonom och forskare vid Arbets- och miljömedicin i Linköping har gjort i samarbete med forskare från region Jönköping.
– I Sverige arbetar runt 150 000 personer som lagerarbetare och i Europa sex miljoner. Det handlar om väldigt många människor så yrkesgruppen förtjänar verkligen att lyftas fram, säger Charlotte Wåhlin.
Studien visar också att truckförare vrider på huvudet 222 gånger per timme. Eftersom lasten ofta skymmer sikten rakt fram tvingas truckförare arbeta med huvudet på sned.
Men det är inte bara själva rörelserna som sliter på kroppen utan också långa arbetspass. Enligt studien tillbringar truckförare 66 procent av sin arbetstid sittandes i trucken.
– De som upplevde större frihet i arbetet hade också mindre ont i nacken. Om man känner sig väldigt stressad kanske man skippar raster eller att kliva ut ur trucken och sträcka på sig ibland, säger Charlotte Wåhlin.
För att förbättra för truckförare behöver arbetsgivare, fack och anställda tillsammans undersöka och riskbedöma arbetsmiljön, anser hon.
– Det gäller att lägga pusslet tillsammans. Man kan anlita en ergonom från företagshälsovården till exempel. Det ska helst inte göras i efterhand när skador redan skett utan det gäller att jobba aktivt och förebyggande.
Att se över produktionsvillkoren redan i upphandlingsskedet är också viktigt.
– Vi kunder vill ha billiga produkter och snabba leveranser, men då blir arbetsmiljön oftast inte bra.
Studien ska presenteras på en internationell konferens i Italien i slutet av augusti.
Minska risken för skador vid truckarbete
- Jobba systematiskt med arbetsmiljön. Riskbedöm och åtgärda eventuella brister. Se till att involvera fack och arbetstagare.
- Diskutera om det går att få mer variation i arbetsuppgifterna genom exempelvis arbetsrotation.
- Inventera vilka hjälpmedel som finns, exempelvis backspeglar på truckar och följ upp om de används.
- Se över hur trucken är utformad. Går stolen att ställa in, används videokamera på trucken?
- Ha en dialog med de som tillverkar trucknar för att diskutera hur designen kan förbättras.
- Erbjud arbetsmiljöutbildning för truckförare.
- Om det känns svårt att komma igång, anlita experthjälp från företagshälsovården.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Ergonomi
-
Musarm – så förebygger du
Ergonomi • Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
-
Så ska arbetsmiljön bli mer hjärnvänlig
Arbetsmiljöarbete • Hur har hjärnan det på jobbet? En grupp forskare ska ta reda på vilka åtgärder som faktiskt funkar för att arbetsmiljön ska passa våra hjärnor.
-
Träning på jobbet aktiverar soffpotatisar
Må bra • Med friskvårdsbidrag når arbetsgivarna oftast bara de som redan tränar regelbundet. Genom träning på arbetstid däremot kan man nå fler, enligt Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.