Chefens förutsättningar påverkar personalen
Publicerat 23 september 2019
Mellanchefer i äldreomsorgen behöver backas upp med stöd och resurser, annars ökar risken för stress samtidigt som ledarskapet blir lidande. Men även om det finns brister i förutsättningarna upplever de flesta arbetet som en positiv utmaning, visar en avhandling.
Första linjens chefer i äldreomsorgen har ett svårt och komplicerat arbete där de kan ha uppemot 70–80 medarbetare utspridda på en rad olika arbetsställen, något som också Arbetsmiljöverket har kritiserat. En förutsättning för att de ska kunna bedriva ett bra ledarskap och stötta och hjälpa sina medarbetare är att de själva får stöd, visar en avhandling.
– Vi såg i en av studierna att om chefer har bättre förutsättningar med möjligheter, information, stöd och tillräckliga resurser då skattar de sina stressymptom lägre. De skattar även sin chef- och ledarskapsförmåga som högre, säger Heidi Hagerman, forskare vid Högskolan i Gävle.
Även medarbetarna upplevde att de fick bättre förutsättningar om chefen fick det och de ansåg också att chefens ledarskapsförmåga förbättrades.
– Får chefen bra förutsättningar då smittar det av sig neråt i organisationen. Det är inte så studerat tidigare.
Cheferna efterlyste mer aktivt stöd och hjälp från HR, ekonomi, IT och andra avdelningar. Mycket av deras tid gick åt till att sitta framför datorn och i möten.
För att kunna ägna mer tid åt att leda sin personal och det gemensamma arbetet i äldreomsorgen hade cheferna olika strategier. Det kunde vara att komma in tidigt på morgonen för att träffa morgonpersonalen innan de åkte ute på olika arbetsställen i hemtjänsten.
– En del hade alltid telefonen på, även på kvällar och helger, för att personalen skulle kunna ringa dem om det var någonting. Man kunde också ha dörren öppen på kontoret för att personalen skulle känna att de kunde komma in när de ville, säger Heidi Hagerman.
När de hade administrativa arbetsuppgifter som de behövde jobba ostört med kunde de göra dem hemma på kvällarna, bara för att kunna vara mer närvarande på jobbet.
– De poängterade att de är där för att jobba med personalen för att ge en god äldreomsorg och då är att vara närvarande en viktig del.
Cheferna fick också mycket information och hade olika mål att leva upp till som kom från politiska nämnder och andra håll i organisationen.
– De behöver få vara med i processen när det beslutas om mål. Det gäller också att mycket av målen är förankrade i verksamheten. Det var inte alltid så. Ibland kunde det komma motstridiga förhållningssätt som cheferna skulle arbeta efter, säger Heidi Hagerman.
Men trots att många chefer saknade tillräckligt med stöd och resurser och andra strukturella förutsättningar var nästan alla positiva till sitt arbete och tyckte det var meningsfullt.
– Även om det finns brister i förutsättningarna så upplever de ändå arbetet som en positiv utmaning. Den bilden kommer inte alltid fram i media.
Krister Zeidler
Mer om Chef
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
-
”Många gömmer sig bakom manualer och processer”
Chef • Ledarskap som bygger på förtroende och självständiga medarbetare, skapar mer effektiva och innovativa organisationer. Det anser Louise Bringselius, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som i sin nya bok visar hur denna ledarstil kan omsättas i praktiken.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.