Chefer behöver utbildning i psykisk ohälsa
Publicerat 29 november 2019
Chefer som har utbildning i psykisk ohälsa och som jobbar i en organisation med öppenhet kring det, är bättre rustade att jobba förebyggande. Men bara en fjärdedel av cheferna har en sådan utbildning, visar en studie från Sahlgrenska akademin.
Psykisk sjukdom är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet ville ta reda på hur stor del av cheferna som jobbar för att förebygga psykisk ohälsa och vilka faktorer som var avgörande för att det arbetet blev av. De tittade specifikt på diagnoserna depression och ångest.
– Vi frågade cheferna om de fått lära sig om hur de kan stödja medarbetare med depression och ångestsjukdom under sin chefsutbildning. En fjärdedel av cheferna svarade ja på den frågan och det var ingen större skillnad mellan cheferna i privat eller offentlig sektor, säger Monica Bertilsson vid Sahlgrenska akademin.
Studien vände sig till chefer i svenska företag, i olika branscher och på alla olika nivåer – från vd till arbetsledare. Hälften av cheferna sa att de under de två senaste åren sett över en medarbetares arbetsuppgifter och arbetssituation för att förebygga psykisk ohälsa. Den gemensamma faktorn för de som gjort det var att deras chefsutbildning inkluderat kunskaper om hur man kan stödja medarbetare med depression och ångestsjukdomar och att de verkade i en organisation där man talade öppet och återkommande om psykisk ohälsa.
– När organisationer rustar med kunskap genom olika insatser ger det också en signal till medarbetarna om att det råder ett öppet klimat vad det gäller psykisk ohälsa. Genom sådana insatser och genom att utbilda cheferna visar organisationen att det här är något vi talar om på vår arbetsplats, i vårt företag.
Kunskapen som ska underlätta för cheferna att jobba förebyggande handlar inte om att de ska lära sig allt om depression och ångest, utan om att de ska få kunskap om hur sjukdomstillstånden påverkar arbetsförmågan hos en medarbetare.
– Lika naturligt som det är för en chef att prata med en medarbetare om att ändra arbetssätt för att undvika att slita för mycket på nacke, rygg och axlar borde det vara att prata om vad som går att göra för att underlätta arbetet om någon mår psykiskt dåligt.
I studien tittade de också på om det spelade roll för chefernas förmåga eller initiativ till förebyggande arbete om de hade egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Men återigen visade det sig att en chefsutbildning som inkluderade kunskaper om ångest och depression och en organisation med en öppenhet kring psykisk ohälsa spelade störst roll för det förebyggande arbetet.
– Sannolikheten för att en chef ska öppna upp samtal om psykisk ohälsa är 84 procent högre om chefen arbetar i en organisation som erbjuder insatser som föreläsningar om depression och ångest. Och 53 procent högre om företaget erbjuder stressrådgivning, säger Monica Bertilsson.

Gerd Eriksson
Mer om Psykisk hälsa
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Hotellpersonal lär sig bemöta människor i kris
Psykisk hälsa • Hotellpersonal kan spela en viktig roll för att förhindra självmord. På Clarion hotel Örebro deltar personalen i ett projekt för suicidprevention.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.
-
Chefer får lära sig strategier för återhämtning
Återhämtning • Återhämtning under och mellan arbetspassen minskar stressen och förbättrar sömnen enligt en studie av sjuksköterskor. Nu ska forskarna gå vidare och hjälpa första linjens chefer i vården att stärka sina möjligheter till återhämtning.