Bild: Istockphoto
Hemtjänstpersonal orkar inte till pension
Publicerat 27 maj 2019
Enligt en ny studie tror många i hemtjänsten att de inte kommer orka jobba kvar till pension. Men inte på grund av vantrivsel, utan på grund av för stort ansvar i kombination med för lite tid för jobbet.
– Många upplever tidsbrist och hög svårighetsgrad i arbetet. Man ska jobba fort, och har ett pressat tidsschema där man får betalt per minut från kommunen. Samtidigt säger alla att det är väldigt stimulerande och att det är brukarna som gör det värt det, men att de får betala med sin hälsa, säger forskaren Ingela Målqvist vid Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholms läns landsting, som lett studien.
45 procent av de som svarat uppger att arbetet försämrat deras hälsa och 46 procent tror inte att de orkar jobba till pension. 49 procent svarar att ansvaret för brukarna känns för stort och 61 procent uppger att de sällan eller aldrig hinner förflytta sig utan att känna stress. Enligt Ingela Målqvist orsakas tidsbristen framför allt av kommunernas ekonomiska ersättningsmodell och timpris. Det är tiden hos brukarna som ger intäkter, och för verksamheter som har brukare på stora geografiska områden, där personalen behöver lägga mycket tid på att förflytta sig, får det negativa konsekvenser.
I kombination med omsorg som är både fysiskt och psykiskt tung blir det omöjligt att få drägliga arbetsförhållanden för personalen.
Ingela Målqvist har själv jobbat som områdeschef i hemtjänsten. En lätt chockerande upplevelse, enligt henne.
– Det jag såg var vilken stor betydelse ekonomin hade och den gick före allt annat. Det var mindre intressant än att personalen skulle ha förutsättningar att göra ett bra jobb och med bibehållen hälsa.
När projektet är klart ska aktörer från branschen som SKL, Almega, Kommunal och Stockholms stad, samlas för att diskutera åtgärder.
– Vi behöver se vilka förutsättningar personalen behöver, så att de både vill kan och orkar vara kvar, och så att det blir ett attraktivt yrke. Jag känner djup oro för hur det ska gå i hemtjänsten när andelen äldre ökar. Hur vi ska hitta personal och hur de ska orka arbeta kvar utan att bli sjuka. Vi har redan idag arbetskraftbrist i hemtjänsten och vet att man behöver minst 10 000 medarbetare för att möta behovet framöver, säger Ingela Målqvist.
Studien görs av Centrum för arbets- och miljömedicin och ingår i ett AFA Försäkring-finansierat projekt om arbetsvillkor i hemtjänsten. Syftet är att kartlägga hemtjänstpersonals psykiska och fysiska belastning och ta fram förslag på hur personalens arbetsvillkor kan förbättras. I studien har medarbetare från 19 hemtjänstenheter i sex kommuner intervjuats och 469 personer har svarat på enkäter.
Carin Hedström
Mer om Stress
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.