
Bild: Malin Arnesson
Höga krav gör att kvinnor går upp i vikt
Publicerat 4 februari 2019
Höga krav på jobbet kan leda till viktuppgång hos kvinnor, oavsett andra livsstilsfaktorer och utbildningsnivå. Det framgår av en studie på drygt 3 800 svenskar.
Studien bygger på Västerbotten Intervention Program där drygt 3 800 kvinnor och män vid tre tillfällen under tjugo års tid undersökts bland annat vad gäller kroppsvikt. Deltagarna i programmet har vid hälsokontrollerna samtidigt fått svara på frågor om krav och kontroll i arbetet. Frågorna om krav berörde till exempel arbetstempo och psykiska påfrestningar, medan frågorna om kontroll bland annat handlade om möjligheten att styra över sitt arbete.
I studien har en forskargrupp från Göteborgs och Umeå universitet jämfört sambanden mellan krav och kontroll i arbetet med viktuppgång över tid.
– Det vi kan se är att de som har låg kontroll har högre tendens att gå upp i vikt över tid. Det gäller för både män och kvinnor, säger Sofia Klingberg, forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Däremot har långvarig exponering av höga krav i arbetet uteslutande betydelse för viktuppgång hos kvinnor.
– Låg kontroll över sin arbetssituation har betydelse för både män och kvinnor. Men när vi tittar på långvarig exponering så ser vi att höga krav är en riskfaktor enbart för kvinnor.
En möjlig förklaring skulle kunna vara att det har med livsstilsfaktorer att göra. Men forskarna har i sina analyser inte kunnat se att vare sig kostvanor, fysisk aktivitet, rökning eller akademisk utbildning har betydelse. En orsak skulle kunna vara att uppgifterna om kostvanor och fysisk aktivitet kommer från deltagarna själva i programmet, med risk för felrapportering. Men det kan också finnas en annan förklaring, enligt Sofia Klingberg.
– Något som man sett i andra studier är att trots att Sverige är ett jämställt samhälle är det fortfarande så att kvinnor i högre utsträckning tar ett större ansvar för hemmet, vilket i kombination med krav från jobbet skulle kunna vara en förklaring till de här könsskillnaderna, säger hon.
Eftersom det finns samband mellan arbetsrelaterad stress och diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och stroke skulle viktuppgången kunna förklara en del av detta samband, menar Sofia Klingberg.
– Att arbeta mot arbetsrelaterad stress skulle sannolikt inte bara förebygga viktuppgång utan även insjuknande i de här stora folksjukdomarna. Det här skulle kunna vägleda i att identifiera känsliga grupper, säger hon.

Krister Zeidler
Mer om Stress
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
Så styr du upp din arbetsdag
Stress • Chefens arbetsdag är fylld av stress. Men det finns knep att ta till för att få en mer balanserad vardag.
-
Fem sätt att behålla fokus i en värld full av distraktioner
Stress • Avbrott i arbetet skapar stress och dränerar oss på energi. Hur kan vi minimera distraktioner och hålla oss till den uppgift vi ska lösa för dagen? Här kommer fem enkla tekniker för bättre fokus.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.
-
Chefer får lära sig strategier för återhämtning
Återhämtning • Återhämtning under och mellan arbetspassen minskar stressen och förbättrar sömnen enligt en studie av sjuksköterskor. Nu ska forskarna gå vidare och hjälpa första linjens chefer i vården att stärka sina möjligheter till återhämtning.