Bild: Malin Arnesson
Höga krav gör att kvinnor går upp i vikt
Publicerat 4 februari 2019
Höga krav på jobbet kan leda till viktuppgång hos kvinnor, oavsett andra livsstilsfaktorer och utbildningsnivå. Det framgår av en studie på drygt 3 800 svenskar.
Studien bygger på Västerbotten Intervention Program där drygt 3 800 kvinnor och män vid tre tillfällen under tjugo års tid undersökts bland annat vad gäller kroppsvikt. Deltagarna i programmet har vid hälsokontrollerna samtidigt fått svara på frågor om krav och kontroll i arbetet. Frågorna om krav berörde till exempel arbetstempo och psykiska påfrestningar, medan frågorna om kontroll bland annat handlade om möjligheten att styra över sitt arbete.
I studien har en forskargrupp från Göteborgs och Umeå universitet jämfört sambanden mellan krav och kontroll i arbetet med viktuppgång över tid.
– Det vi kan se är att de som har låg kontroll har högre tendens att gå upp i vikt över tid. Det gäller för både män och kvinnor, säger Sofia Klingberg, forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Däremot har långvarig exponering av höga krav i arbetet uteslutande betydelse för viktuppgång hos kvinnor.
– Låg kontroll över sin arbetssituation har betydelse för både män och kvinnor. Men när vi tittar på långvarig exponering så ser vi att höga krav är en riskfaktor enbart för kvinnor.
En möjlig förklaring skulle kunna vara att det har med livsstilsfaktorer att göra. Men forskarna har i sina analyser inte kunnat se att vare sig kostvanor, fysisk aktivitet, rökning eller akademisk utbildning har betydelse. En orsak skulle kunna vara att uppgifterna om kostvanor och fysisk aktivitet kommer från deltagarna själva i programmet, med risk för felrapportering. Men det kan också finnas en annan förklaring, enligt Sofia Klingberg.
– Något som man sett i andra studier är att trots att Sverige är ett jämställt samhälle är det fortfarande så att kvinnor i högre utsträckning tar ett större ansvar för hemmet, vilket i kombination med krav från jobbet skulle kunna vara en förklaring till de här könsskillnaderna, säger hon.
Eftersom det finns samband mellan arbetsrelaterad stress och diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och stroke skulle viktuppgången kunna förklara en del av detta samband, menar Sofia Klingberg.
– Att arbeta mot arbetsrelaterad stress skulle sannolikt inte bara förebygga viktuppgång utan även insjuknande i de här stora folksjukdomarna. Det här skulle kunna vägleda i att identifiera känsliga grupper, säger hon.
Krister Zeidler
Mer om Stress
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.