HR behöver arbetsmiljökompetens
Publicerat 27 mars 2019
Det behövs fler arbetsmiljöexperter på HR-avdelningar i kommuner och regioner. Det visar en studie av vilken betydelse HR har för det systematiska arbetsmiljöarbetet i sex kommuner och regioner.
HR- eller personalavdelningarna har ingen utpekad roll i regelverket kring arbetsmiljöarbetet utan det ska bedrivas i samverkan mellan arbetsgivare, arbetstagare och skyddsombud. Men i takt med att HR fått en allt mer styrande funktion har de också fått ett allt större inflytande i det arbetet, särskilt när det gäller organisatoriska och sociala frågor.
– HR är inne på exempelvis OSA-föreskrifterna och hur man ska arbeta med dem. Det kan väl vara bra, men risken är att man gör det till ett annat arbete än det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Lisa Schmidt, arbetsmiljöspecialist på Karolinska universitetssjukhuset.
Hon har tillsammans med forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet gjort en studie om vilken betydelse HR har för det systematiska arbetsmiljöarbetet i sex kommuner och regioner.
HR-funktionens roll är bland annat att stötta chefer och medarbetare och bidra till organisationens utveckling. På deras bord ligger ofta frågor kring rekrytering, kompetensutveckling och mjuka arbetsmiljöfrågor som trivsel- och värderingsfrågor, sjukfrånvaro och rehabilitering. Däremot saknar många inom HR kunskap om riskbedömningar och systematiskt arbetsmiljöarbete, anser Lisa Schmidt.
– Det finns en risk att det blir en uppdelning; att HR håller på med de lite mjukare frågorna medan de andra traditionella arbetsmiljöfrågorna görs i linjen, i samverkan mellan chef, medarbetare och skyddsombud.
Uppdelningen i en hård och en mjuk del kan leda till att det systematiska arbetsmiljöarbetet splittras och att saker inte blir gjorda för att det finns en osäkerhet om vem som ansvar för vad, anser Lisa Schmidt. Varför det har blivit så just inom den offentliga sektorn är oklart, men på stora, traditionella industriföretag fungerar det ofta annorlunda.
– På många ställen ligger arbetsmiljöfrågorna inte under HR utan de ligger mer i en produktionsprocess tillsammans med kvalitet och miljöfrågor. Det är övergripande frågor i verksamheten.
För att kunna hantera olika arbetsmiljöfrågor behöver HR-avdelningarna ha medarbetare som är specialiserade mot arbetsmiljö, precis som det finns de som är inriktade på rekrytering och rehabilitering, anser Lisa Schmidt.
– Jag tror att i grunden behöver de som utbildar sig i personalfrågor mycket mer kunskap och insikt i vad arbetsmiljöarbete faktiskt innebär, hur det ska bedrivas och hur man som HR bäst kan stötta cheferna, säger hon.

Krister Zeidler
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.