Många nattpass ökar risken för missfall
Publicerat 17 april 2019
Två eller fler nattpass i veckan ökar risken för att få ett sent missfall. Det visar en stor dansk forskningsstudie av personal inom sjukvården.
En gravid sjuksköterska, läkare eller sjukvårdsbiträde med två eller flera nattpass i veckan har 30 procents ökad risk att få missfall efter den åttonde graviditetsveckan jämfört med kollegor som enbart jobbar dagtid. Det visar en dansk studie av 22 744 gravida kvinnor anställda inom sjukvården mellan åren 2007 och 2013.
– En ökad risk på omkring 30 procent efter vecka 8 betyder konkret att det på 100 gravida kommer ske 5,5 missfall mellan vecka 9 och 22. Bland samma antal kvinnor som enbart jobbar dagtid kan man förvänta sig 4,2 missfall, säger Anne Helene Garde från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljö, i en kommentar.
En faktor som kan öka risken för missfall är kroppens eget sömnhormon – melatonin. Melatonin produceras av tallkottskörteln. När det blir mörkt ökar nivån av melatonin i kroppen och vi blir sömniga.
– Produktionen av melatonin hämmas av ljus och den som jobbar på natten producerar en mindre mängd melatonin. Det finns studier som visar att melatonin är avgörande för om man får en frisk och okomplicerad graviditet eller inte, säger Anne Helene Garde.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetstid
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Planera smartare i höst
Arbetstid • Hösten är ett perfekt tillfälle för att skapa bättre vanor. Effektivitetsexperten Petra Brask tipsar om hur man kan planera smartare och få tid och ork över till annat än jobb.
-
Det säger forskningen om arbetstidsförkortning
Arbetstid • Kortare arbetsvecka med bibehållen lön är drömmen för många. Och forskning inom området visar att den upplevda hälsan förbättras vid arbetstidsförkortning. Däremot påverkas inte den faktiska hälsan eller sjuktalen till det bättre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.