Bild: Alejandro Escamilla
Mycket att vinna på att flytta kontorsarbetet utomhus
Publicerat 11 juni 2019
Störande prat, dålig ventilation, brist på dagsljus och stillasittande är klassiska problem i kontorsmiljöer. Genom att flytta delar av arbetet utomhus går det att minska problemen samtidigt som stressnivåerna hos de anställda går ner.
Arbetsmiljöproblem i kontorsmiljöer handlar om de tre L:n – ljud, ljus och luft. Trötthet, huvudvärk och hosta är till exempel vanliga besvär av dålig inomhusluft. Men framför allt är störande ljud i omgivningen ett stort problem, särskilt kollegor som pratar i telefon eller med varandra.
– Det folk klagar på i kontorslandskap eller aktivitetsbaserade flexkontor är ofta ljudmiljön och att man inte kan dra sig undan. Det är de sakerna som stressar folk mest, säger Susanna Toivanen, professor i sociologi vid Mälardalens högskola, som forskat om utomhuskontor.
Ett sätt att minska problemen med de tre L:n är att flytta delar av de anställdas arbetsuppgifter utomhus. Att vistas i naturen har också flera andra positiva hälsoeffekter på människor, som sänkta stressnivåer, högre välbefinnande och stärkt immunförsvar.
– Vi har en hög sjukfrånvaro på grund av mentala orsaker som är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Så det finns all anledning att utveckla arbetssätt som stödjer hälsan och det här kan vara ett.
Susanna Toivanen har tillsammans med fastighetsbolaget Akademiska hus tagit fram en inspirationsskrift "Ute är inne – Kom igång med kontorsarbete utomhus". Arbetsformen underlättas också av den mobila tekniken som gör det möjligt för kontorspersonal att sköta sina arbetsuppgifter utomhus.
– Vad folk anger är att de ringer samtal, skriver mejl, har olika typer av medarbetarsamtal, har kundmöten, förbereder eget arbete eller bara går ut och tar en paus för att få perspektiv och återhämta sig, säger Susanna Toivanen.
Kontorsarbete utomhus kräver inga större förberedelser. Det går bra att använda en terrass i kontorshuset eller en park i närheten. Har företaget en egen tomt kan man ordna en arbetsyta med planteringar, bord, vindskydd och tak över vissa ytor. Det blir också allt vanligare att fastighetsbolag erbjuder fina utomhusmiljöer. För några år sedan lanserade Castellum det första fasta utomhuskontoret i Växjö där företag kan boka arbetsplatser åt sina medarbetare.
Förutom rutinjobb kan utomhusmiljöer användas för andra jobbrelaterade aktiviteter eller återhämtning. Utomhusarbete motverkar också stillasittande, som har seglat upp som en av de stora hälsoriskerna med kontorsarbete.
– Om arbetsplatsen är belägen på det viset att det finns parker eller grönområden kan man bara gå ut och promenera. Då kan man testa olika arbetssätt, som medarbetarsamtal eller måndagsmöten säger Susanna Toivanen.
Att jobba mer utomhus
- Du får variation i arbetet genom att gå ut och jobba en stund.
- Dina stressnivåer går ner och du får snabbare återhämtning.
- Dagsljusintaget ökar, och ljus är viktigt för att du ska må bra.
- Det främjar din hälsa och stärker ditt immunförsvar.
- Din tankeverksamhet och kreativitet stimuleras.
Krister Zeidler
Mer om Kontor
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Utomhusjobb ger återhämtning
Kontor • Kontorsarbete behöver inte vara synonymt med att sitta inne framför en skärm, enligt Charlotte Petersson Troije som skrivit världens första avhandling om utomhuskontor.
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.