Så kan olyckorna bland underentreprenörer minska
Publicerat 13 december 2019
Vid olyckor i byggbranschen är det ofta anställda hos underentreprenörer som drabbas. I en ny rapport har IVL Svenska Miljöinstitutet studerat hur entreprenörers arbetsmiljö kan bli säkrare.
Trenden de senaste åren är att företag lägger ut allt mer arbete på entreprenörer – och att detta ställer nya krav på arbetsmiljöarbetet. I en studie har IVL Svenska Miljöinstitutet tittat på vilka hinder och möjligheter det finns för att skapa en bra och säker arbetsmiljö för entreprenörsanställda inom gruv-, stål-, massa- och pappersindustrin.
– Det här är branscher där arbetskraften till stor del består av entreprenörer. Inom gruvnäringen räknar man exempelvis med att entreprenörer står för cirka 40 procent av arbetade timmar i produktionen, säger Sanny Shamoun på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Studien visar att vanliga orsaker till olyckor är bristande kunskap om arbetsmiljö och om de risker som finns på arbetsplatsen.
– Det kan också handla om att arbetskulturen skiljer sig mellan beställare och entreprenör, att ansvarsfördelningen kan vara otydlig och att kommunikationen brister då den ofta ska passera flera led innan den som berörs nås av informationen.
Ansvaret för rätt kunskap, konstaterar Sanny Shamoun, ligger på den arbetsgivare som råder över arbetet – vilket ofta är entreprenörerna.
– Kundföretaget råder över arbetsstället och ansvarar därmed för frågor som rör samordning, men inte sådant som enbart rör entreprenörens arbetsmiljö.
I rapporten har ett antal faktorer beskrivits som kan ha betydelse för arbetsskadorna. I flera fall finns citat från intervjuer med arbetsskadade entreprenörer och entreprenörer i rättsfallsdokument som illustrerar vad det kan handla om i praktiken.
– Det finns självklart en stor variation och förutsättningarna skiljer sig vad gäller speciellt de större entreprenörerna som oftare både har arbetsmiljökunskap och resurser att tillämpa dessa. I mindre företag och när cheferna inte har så god arbetsmiljökunskap kan arbetsmiljöarbetet bli lidande. Då är det vanligt att nödvändiga rutiner saknas och risker upptäcks och förebyggs inte, säger Sanny Shamoun.
Hon konstaterar att både beställare och utförare behöver bli bättre på att tillämpa ett helhetsperspektiv på säkerhet och på arbetsmiljöfrågor. Och för att förebygga arbetsskador är det viktigt att ställa krav på entreprenörens arbetsmiljöarbete i samband med upphandling.
– Det är också viktigt med uppföljning och kontroll, så att man säkerställer att de regler och rutiner som har bestämts på arbetsplatsen verkligen efterlevs. Långa kontrakt med få entreprenörer ökar möjligheterna att utveckla goda gemensamma rutiner för arbetsmiljö och säkerhet.
Ett annat sätt kan vara att begränsa entreprenörskedjor, det vill säga att entreprenören anlitar underentreprenör som i sin tur anlitar underentreprenörer.
– Samma regler och rutiner ska gälla även för underentreprenörer. För att det ska vara möjligt att samordna de entreprenörer som finns på arbetsplatsen är det också viktigt att dagligen veta vilka som finns på arbetsplatsen och vilka arbeten de ska utföra, avslutar Sanny Shamoun.
Bättre säkerhet för underentreprenörer
- Ställ krav på entreprenörens arbetsmiljöarbete i samband med upphandling.
- Följ upp och kontrollera att de regler och rutiner som bestämts på arbetsplatsen verkligen efterlevs. Långa kontrakt ökar möjligheten till bra samarbeten mellan beställare och entreprenör.
- Samma regler och rutiner för säkerheten ska gälla för underentreprenörer som för fast anställda.
- Försök begränsa kedjan av underentreprenörer. Ju fler som är inblandade desto större risk att säkerheten brister.
Henrik Lenngren
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.