Arbeten som kan orsaka reumatism
Publicerat 17 november 2020
Betongarbetare som utsätts för kvartsdamm på jobbet har en ökad risk att drabbas av ledgångsreumatism. Det visar en ny kunskapsöversikt om kopplingen mellan arbetsmiljö och reumatism.
Ledgångsreumatism drabbar främst lederna men kan också påverka många andra organ. Den vanligaste formen är artrit som drabbar händer och fötter.
– Lederna blir svullna. Om man inte kan behandla det på ett bra sätt kan lederna på sikt bli förstörda och man får väldigt ont, sa Lars Alfredsson, professor i epidemiologi på Karolinska Institutet, när han presenterade kunskapsöversikten på ett webbinarium.
Han har lett arbetet med en kunskapsöversikt där forskare gått igenom 23 vetenskapliga artiklar för att ta reda på om det finns faktorer i arbetsmiljön som ökar risken för ledgångsreumatism.
En slutsats är att det är 35 procents högre risk att drabbas av ledgångsreumatism om man utsätts för kvartsdamm eller stendamm på jobbet. Om man dessutom är eller har varit rökare är det extra stor risk att bli sjuk.
– Det är viktigt att försöka begränsa exponeringen för kvartsdamm och använda skyddsutrustning samt att sluta röka, sa Lars Alfredsson.
Även bekämpningsmedel och asbest är riskfaktorer enligt kunskapsöversikten. Dessutom finns det forskning som tyder på att nanopartiklar samt arbete i kyla skulle kunna öka risken att drabbas.
Ärftliga faktorer spelar också in. Kvinnor drabbas i högre utsträckning än män och risken att få ledgångsreumatism ökar med stigande ålder.
– Återigen, rökning spelar in när det gäller genetiska faktorer. Personer med ledgångsreumatism bör därför försöka få sina barn att inte börja röka.
Kunskapsöversikten är finansierad av AFA Försäkring.
Reumatism
Reumatism är ett samlingsnamn för många olika sjukdomar som drabbar leder och muskler men som också kan drabba andra organ.
- Artros: Det är den vanligaste reumatiska sjukdomen. Lederna drabbas av broskförlust vilket leder till smärta.
- Reumatiska systemsjukdomar (SLE, Myosit): Det drabbar många olika organ och beror på att immunsystemet attackerar egna organ inklusive leder.
- Fibromyalgi: ett smärtsyndrom som man fortfarande inte vet orsaken till.
- Artriter: Lederna i händer och fötter blir svullna och gör ont. Den vanligaste typen är ledgångsreuamtism.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetssjukdomar
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.
-
Kläder bästa skyddet mot hudcancer
Arbetssjukdomar • Hudcancer ökar stadigt i Sverige och solens strålar är den största riskfaktorn. Den som jobbar utomhus ska främst tänka på att skydda sig med kläder samt begränsa tiden i solen. Effekten av solkräm är liten och osäker, enligt en ny forskningsrapport.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.