Rutiner för hygien behövs i personlig assistans
Publicerat 5 november 2020
En av de yrkesgrupper där många smittas av covid-19 i tjänsten är personliga assistenter. Mer kunskap om smittspridning och bättre hygienrutiner behövs för att motverka det, enligt en ny studie från Högskolan i Skövde.
Hittills har 83 anmälningar om tillbud inom personlig assistans kopplat till covid-19 kommit in till Arbetsmiljöverket. När det gäller anmälningar om arbetsskada kopplat till covid-19 toppar undersköterskor och sjukvårdsbiträden statistiken följt av sjuksköterskor och personliga assistenter.
De båda hygiensjuksköterskorna Lena Sars och Martina Ågren har i sitt examensarbete vid Högskolan i Skövde undersökt hur arbetsgivare och personliga assistenter arbetar med hygienåtgärder utifrån smittrisker.
– Det är en stor yrkesgrupp, utan formell utbildning och Socialstyrelsens författning basal hygien i vård och omsorg gäller inte vid arbetet i det egna hemmet. Vi kände att det fanns ett behov av att titta på det här, säger Lena Sars i en kommentar.
De intervjuer som Lena Sars och Martina Ågren genomförde visade att både chefer och personliga assistenter delar uppfattningen om att åtgärder för god hygien är viktiga och ska utföras hos alla brukare. Men faktorer som försvårar det arbetet är stress, hemförhållanden hos brukaren, relationen till brukaren samt okunskap om hygienrutiner.
– Slutsatsen är att det behövs kunskap, delaktighet och ömsesidig förståelse mellan chef, assisten och brukare. Utbildning i hygienåtgärder behöver vara en del av introduktionen och arbetsgivaren behöver följa upp hur hygienåtgärderna efterlevs. Om assistenterna arbetade på lika sätt med hygienåtgärderna skulle det också underlätta både för dem själva och för brukaren och leda till större säkerhet kring uppgifterna.
En annan slutsats är att hygienrutiner bör vara en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet inom personlig assistans.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Smitta
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Fler smittas av fästingar när klimatet blir varmare
Smitta • Ett varmare klimat gör att smitta som överförs mellan djur och människa blir vanligare.
-
Fler smittas av djur när klimatet blir varmare
Smitta • Flera faktorer gör att risken för nya zoonotiska smittor ökar – och vissa yrkesgrupper är extra utsatta.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.